Arta fotografica are in spate o serie impresionanta de detalii tehnice. Lumina, compozitie sau apertura sunt doar cateva exemple dintre aceste detalii care, impreuna, contribuie la obtinerea acelor fotografii menite sa redea o stare, un sentiment sau o perspectiva. Insa pentru a ajunge pe deplin la imaginea dorita este neaparata nevoie de un obiectiv foto. In lumea fotografilor se spune adesea ca obiectivul este mai important decat aparatul in sine. Fara a minimiza valoarea vreunui alt element, importanta obiectivelor rezida tocmai din diversitatea lor, din directiile specifice care sunt bine definite. Pentru o recunoastere facila ele sunt grupate in clase.
Notatii
Toate obiectivele foto noi proaspat achizitionate au mai multe inscriptii care dovedesc calitatile si performantele lor. Poate cea mai importanta dintre notatiile de pe obiective este 18 – 55 mm (exemplu). Numerele se “traduc” prin distanta focala sau distanta intre senzor si lentila. Cu cat primul numar este mai mic cu atat unghiul deschiderii va fi mai mare. In cealalta directie, cu cat este mai mare al doilea numar cu atat imaginea va fi mai mare.
*Din gama foarte diversificata a obiectivelor foto se gasesc si unele cu un singur numar inscriptionat, de exemplu 100 mm. Daca la obiectivele din primul exemplu distanta poate fi modificata in cadrul plajei oferite, in cel de-al doilea caz distanta este fixa. Acestea se mai numesc si obiective “prime”.
Apertura sau deschiderea este simbolizata de raportul f1,4 – f5,6, unde prima notatie vorbeste despre cea mai mare deschidere a obiectivului in timp ce a doua de cea mai mica deschidere a acestuia. Altfel spus, deschidere mica luminozitate mare. Se poate observa inversarea de termeni intr-o enumerare logica.
Un obiectiv are mai multe astfel de notatii insa cele descrise sunt cele mai importante.
Atunci cand se urmareste alegerea unui obiectiv fotografic trebuie stiut de la bun inceput pentru ce fel de fotografie va fi folosit, constructia, calitatile si proprietatile fiind diferite de la un tip la altul.
Obiective standard
Venind direct in kitul de achizitionare, acest tip de obiective foto este destinat realizarii celor mai multe tipuri de fotografii, fiind numite si obiective “all arounder”. Ele sunt caracterizate de valori medii. Astfel, cele cu inscriptia 18 – 55 mm sunt cel mai des intalnite. Pentru un prim contact cu fotografia, standard zoom este cel mai potrivit obiectiv.
Obiective fixe
Destinate in principal fotografiilor tip macro sau portret, acestea au un “f” mic pentru o adancime apreciabila a campului. Cu ele subiectul este bine evidentiat comparativ cu restul cadrului care se pierde intr-o oarecare generalizare. Constructia lor este relativ simpla, numarul mic de piese componente asigurand o stabilitate si o geometrie a imaginii deosebite.
Obiective tele
Sunt ideale pentru subiectele aflate la distanta mare, persoane sau obiecte, precum si pentru subiecte asa zis “sensibile” de genul animalelor salbatice aflate in mediul lor natural, pe care prezenta umana le-ar putea face sa “dispara” grabnic din cadru. Principalul lor dezavantaj consta in faptul ca apertura mare permite abordarea doar unui astfel de tip de fotografie. In conditiile unei investitii relativ restranse in tehnica acest tip de cadru s-ar situa printre ultimile propuneri.
Obiective super-zoom
Un alt tip de obiectiv recomandat in aproape orice situatie este acest super-zoom. Bun pentru cadre wide care cuprind un peisaj, pentru imortalizarea unui portret sau ca inlocuitor al obiectivului tele ratacit in ultima drumetie, tipul acesta de obiectiv pierde considerabil din apreciere datorita imaginilor de o mai slaba calitate, lipsuri datorate tocmai constructiei complexe pe care o are.
Obiective ultra-wide
Sunt mai bine cunoscute drept obiective super-angulare datorita unghiului foarte larg. Sunt recomandate pentru imortalizarea imaginilor panoramice, realizate bineinteles in spatii deschise. Rezultatele cu adevarat spectaculoase pot incanta pe oricine. Folosirea lor in spatii inchise permite cuprinderea intregului grup de prieteni chiar daca acesta este mai numeros.
Paleta de obiective fotografice este completata de tipuri precum fisheye, lens baby sau tilt&shift insa acestea se adreseaza profesionistilor. Pentru fotografii amatori obiectivele descrise mai sus, chiar daca descrierile sunt schematice, ar putea acoperi foarte bine ariile de interes la acest prim nivel.