Cine credea ca lumea foto este puternic animata doar la nivelul fotografilor care sunt intr-o permanenta cautare a cadrului perfect care sa ramana in istorie, s-a inselat. Competitia la nivelul producatorilor este mult mai acerba, interesele fiind aici de un cu totul si cu totul alt nivel. Pentru cei mai multi cunoscatori ai fenomenului, implicati la nivel amatorial sau profesionist, liderul incontestabil al nisei este Nikon, celelalte brand-uri “vaslind” cu incrancenare in siajul format in urma lui pentru o pozitie cat mai apropiata de acesta. Surprinzator sau nu, noul DSLR Canon 1DX Mark II este gata de provocarea suprema impingand competitia spre un alt nivel.
Noile procesoare Digic 6, Dual Pixel CMOS de 20,2 MP, 14 fps in AF/AE, autofocus in 61 de puncte cu 41 in cruce, filmare in 4k la 60 fps cu Cfast 2.0 si la 120 fps in FullHD, toate acestea asistate de un LCD tactil pentru un control desavarsit sunt doar cateva dintre aspectele de forta cu care Canon-ul atenteaza la pozitia de lider a Nikon-ului.
Design
Sasiul este dintr-un aliaj de magneziu a carui greutate extrem de redusa este invers proportionala cu rezistenta pe care o ofera constructiei. In ceea ce priveste linia de design propriu-zis, Canon 1DX Mark II este o imagine in oglinda a predecesorului sau. Exita totusi unele mici diferente pe care o mana bine antrenata le simte cand atinge grip-ul care pe langa textura ceva mai buna este si putin mai mare. La un asemenea nivel ar fi un lucru de neconceput daca butoanele sau diferitele si feluritele parghiile nu s-ar afla la locul pe care ergonomia il dicteaza. Din fericire aici nu este cazul sa vorbim despre asa ceva.
Display-ul LCD are diagonala de 3,2 inch, o rezolutie de 900×600 pixeli si are caracteristica touch doar pentru situatia in care se doreste focalizarea asupra unui anumit punct din cadru, meniul putand fi accesat ca la orice alt device asemanator. Micul ecran al aparatului Canon 1DX Mark II are inglobata tehnologia patentata Clear View cea care mareste semnificativ calitatile imaginilor afisate.
Dotari si performante
Noul senzor de imagine CMOS vine cu mai multe imbunatatiri, acestea fiind mai usor de sesizat la cele 14 cadre pe secunda. Cei 20,2 MP sunt reali. Aceste caracteristici precum si multe altele isi fac simtita prezenta daca aparatul ajunge pe mana unui profesionist care fotografiaza la un anumit nivel o competitie sportiva, de exemplu. ISO se incadreaza intre valorile native 100 – 51.200 insa se poate desfasura fara nici un fel de problema in intervalul 50 – 409.600. Limita inferioara de luminozitate pentru obtinerea unor fotografii de calitate este -3EV. Canon 1DX Mark II are un sistem de autofocalizare in 61 de puncte dintre care 41 puncte dispuse tip cruce care acopera o zona extinsa si poate focaliza corect si in conditiile unei iluminari destul de precare. Camera dispune de asemenea de un algoritm de autofocus intens imbunatatit, AI Servo III + care are ca scop cresterea acuratetei imaginilor cu subiecti aflati in miscare rapida. In plus, iTR sistem (recunostere inteligenta) foloseste recunoasterea fetei si informatii despre culori prin senzorii RBG pentru sporirea performantelor in AF.
Noile DSLR-uri vin cu o serie de facilitati uimitoare in ceea ce priveste filmarea, fapt care le creste valoarea. Canon 1DX Mark II reuseste performanta de a face filmari in 4k la 60 fps, iar in Live View atingand chiar valoarea de 120 fps, ceea ce pentru un slow motion este zona ideala. Dar pot fi facute filmari si la 30 fps sau 24 fps, calitatea deosebita pastrandu-se nealterata. Formatul in care sunt scoase clipurile este JPEG, la 120 fps fiind MOV.
Este de prisos sa amintim de posibilitatile de transfer ale datelor prin Bluetooth sau Wi Fi, de posibilitatea folosirii unui card de memorie generos ca spatiu sau despre alte facilitati de pe aceeasi plaja.
Odata cu lansarea flagship-ului sau, compania nipona isi doreste o echilibrare a fortelor chiar daca acest Canon 1DX Mark II pare sa fie singurul care se poate intrece cu un competitor mult mai echilibrat dezvoltat.