Ce sau cum ar fi lumea fara lumina? Noi am mai exista? Plantele, animalele ar putea trai? Probabil ca da. Un exempu bun se pare ca este cartita. Da, probabil ca s-ar putea trai fara lumina, dar toate frumusetile naturii, toate culorile, toate umbrele nu ar fi perceptibile, nu ar exista. Insa, din fericire, soarele ne bucura cu prezenta sa in fiecare zi, chiar daca uneori este ascuns de nori. Lumina este creatia soarelui, fotografia este creatia omului. Insemnatatea luminii in fotografie este ceva fundamental, ceva fara de care nu s-ar mai vorbi despre fotografie.
Putin din tehnica aparatului de fotografiat
Dupa cum am mai spus, pentru a realiza o fotografie este nevoie de lumina, iar pentru a realiza un instantaneu fotografic expresiv, de calitate superioara si care sa incante ochii privitorilor este nevoie de o anumita intensitate a luminii. Ca aceste deziderate de baza sa capete un sens practic, aparatele de fotografiat dispun de anumite sisteme. Un astfel de sistem, un ansamblu important in economia aparatului de altfel, este diafragma situata in centrul aparatului. O serie de lamele, dispuse circular, care printr-un sistem de parghii si articulatii creaza un orificiu ce lasa lumina sa patrunda in senzorul aparatului. Alt element al aparatului foto este obturatorul care permite patrunderea luminii atata timp cat este necesar pentru ca fluxul luminos sa impresioneze pelicula. Toti acesti pasi formeaza timpul de expunere. Revenind la diafragma, valorile ei sunt standardizate la nivel international si sunt cuprinse intre 1 si 64, 1 fiind deschiderea maximala (fluxul de lumina care intra in obiectiv are cea mai mare intensitate) iar 64 deschiderea minimala (fluxul de lumina care intra in obiectiv are cea mai mica intensitate). Chiar daca, la o prima vedere suna putin cam complicat, in realitate este mult mai simplu.
Cea mai buna lumina
Se poate observa cu ochiul liber ca lumina naturala este de mai multe feluri de-a lungul unei zile. Din experienta unui numar impresionant de pasionati ai fotografiei am extras cateva observatii.
Chiar daca nu pare, lumina de la mijlocul zilei nu este tocmai cea mai buna lumina pentru a face o fotografie. Daca intensitatea ei este in mare masura in regula, umbrele evidentiate de pozitia soarelui pot strica o sedinta de shuting daca fotograful nu tine cont de astfel de amanunte. Asa numitele umbre drepte apar atunci cand subiectul unei fotografii tip portret, de exemplu, sta in bataia soarelui la amiaza.
Cea mai buna lumina naturala este oferita de primele ore ale diminetii si de cele cateva zeci de minute care preced apusul. Nu degeaba aceste perioade ale zilei sunt numite de catre cunoscatorii tainelor fotografiilor bine facute „ora de aur”. Acum lumina are cea mai buna compozitie, culorile naturale isi arata adevarata lor putere, umbrele sunt lungi, moi, fara unghiuri drepte. La apus, prezenta nuantelor de rosu sau de albastru transforma un peisaj intr-o feerica poveste ce poate fi doar privita nu si povestita.
Lumina existenta in timpul zilelor inorate este foarte buna pentru a surprinde in imagini forfota strazilor urbane, arhitectura diverselor edificii si multe altele. Lumina aceasta difuza va face ca si micile detalii sa capete o importanta si o expresivitate vizuala foarte elaborata.
Luminile de interior, date de becuri, reflectoare sau blitzuri au intensitati diferite si o permisivitate extinsa daca sunt folosite cu pricepere. Lejeritatea luminilor de interior este data, in primul rand, de posibilitatea de directionare dupa necesitati. Este important numarul lor dar si calitatea luminii pe care o produc. Jocul de lumini si umbre datorat paravanelor fixe sau mobile prinde viata prin folosirea lor subtila, uneori chiar insesizabila. Blitzurile constituie o categorie distincta de generatoare de lumina care merita o atentie deosebita si mai detaliata totodata.
Ce inseamna lumina pentru o fotografie reusita? Indiscutabila nevoie fundamentala este nuantata de mai multe elemente reglabile prin vointa fotografului sau la care trebuie sa ne adaptam cu totii. Modalitatea de surprindere a cadrelor perfecte ar trebui sa fie adaptabila.