Un concept pur comercial care trebuie sa aiba arta fotografica drept termen de referinta. Ascunsa in spatele cuvintelor elegante care descriu o fotografie si a dorintei de monetizare a unei pasiuni, cam asa ar putea fi definita, intr-un mod concis, fotografia de stock. Avantul si implicit popularizarea luate de acest relativ nou standard se datoreaza modului in care se prezinta conceptul mass media in conjunctura actuala. Disponibil atat pentru fotografi profesionisti cat si pentru cei amatori, stock-ul este accesibil tuturor tipurilor de clienti dar si amatorilor de vernisaje online.
Ce este fotografia de stock
Mediul virtual este atat de ofertant incat prezenta unor site-uri dedicate fotografiei de stock nu aveau cum sa lipseasca din peisaj. Dupa cum am mai spus, transformarile prin care trece piata de fotografie impun o reinventare a acesteia atat ca fond cat si ca forma sau, altfel spus, noi modalitati de creare stau alaturi de noi modalitati de prezentare. Pentru ca o fotografie sa starneasca interesul unui potential cumparator, adica sa fie usor vandabila, trebuie sa aiba o serie de caracteristici. Una dintre cele mai importante astfel de proprietati consta in pastrarea aceleiasi calitati deosebite la mai multe ajustari privind dimensiunile. Daca aceasta prima calitate nu suporta nici un fel de flexibitate a termenului, subiectele care aduna cele mai multe aprecieri acopera o plaja foarte larga de interese. Pe langa fotografiile care au ca subiect omul in diferite ipostaze, la fel de apreciate sunt cele de business, tehnica&tehnologie, calatorie precum si cele care ilustreaza domeniul food. Cu preturi cuprinse intre cativa centi si cateva sute sau chiar mii de dolari, fotografiile bune de stock isi gasesc relativ repede cumparatori care le folosesc pentru a ilustra un articol de revista sau unul de blog.
Macrostock versus Microstock
Internetul este locul unde binomul cerere/oferta este cel care regleaza cu adevarat piata, indiferent daca aceasta are acoperire internationala sau doar zonala. Libertatea de exprimare intalnita aici a condus la aparitia mai multor fenomene stranii pentru realitatea fizica de zi cu zi precum lipsa fricii de concurenta, fapt care se concretizeaza printre altele si in prezenta unei piete macro- si a unei micro- de fotografie stock.
Site-urile de macrostock sunt rezervate fotografilor profesionisti si agentiilor mari de baze de date fotografice. Aici pot fi gasite fotografii din absolut toate domeniile, fotografii care pot fi printate si la dimensiunile unei carti postale dar si ale unei cladiri de cateva etaje. Bineinteles ca si preturile sunt pe masura, la aceste site-uri apeland publicatii mari sau companii notorietate care activeaza in domeniul publicitatii de exemplu.
Spre deosebire de piata macro, site-urile de microstock acopera o nisa extrem de vasta ca arie de interes. Daca pe ambelet ipuri de site-uri calitatea produselor oferite spre vanzare nu intra in discutie, diferenta dintre ele este facuta de tipul de fotografi care publica si, implicit de pretul solicitat. Daca macro-ul este rezervat pretentiosilor profesionisti, micro-ul apartine in intregime neprofesionistilor. Acceptul in comunitatile de stock este de regula facil, fiind primiti toti cei care completeaza un formular cu cerinte specifice. Trebuie spus ca site-urile de microstock sunt comunitati deschise, numarul membrilor activi fiind intr-o crestere continua.
Tehnica necesara pentru fotografia de stock
Dupa cum deja am mai spus, principalul criteriu ce trebuie indeplinit de o fotografie urcata pe un site de stock este calitatea acesteia. Criteriu impus de cumparatori, acesta este definitoriu pentru succesul unei fotografii. De aceea, cu toate ca acest aspect nu este specificat niciunde, detinerea unei aparaturi performante este o conditie evidenta pentru ca un fotograf sa isi vanda fotografiile in cele mai bune conditii. Chiar daca nu este ultimul tip de DSLR sau cel mai performant bridge, calitatea aparaturii se reflecta in calitatea fotografiilor propuse.
O fotografie de stock nu este greu de realizat daca se tine cont de principalele regului de compozitie ale unei fotografii. Calitate acesteia precum si subiectul o vor face interesanta pentru cei ce vor sa investeasca in imagini si, implicit, in imaginea lor.
Social tagging: fotograf > fotograf profesionist > fotografia de stock > macrostock > microstock
Recent Comments
Archives
Blogroll
Time & Date