Arhipelagul format din 180 de insule, dintre care 20 locuite, este situat in vestul Oceanului Atlantic la aproximativ 1000 km in largul coastei Cap Hatteras, Carolina de Nord. El este cunoscut astazi sub denumirea generica de Insulele Bermude sau Bermuda. Datorita bogatului relief submarin, in trecut locul era insemnat pe hartile corabierilor drept Insula Diavolilor. Insa istoria neagra a marinarilor a pastrat in memorie aceste coordonate drept Triunghiul Bermudelor. Un nume cu o rezonanta neplacuta pentru navele maritime si aeriene disparute de-a lungul timpului in conditii de mister total insa in puternic contrast cu frumusetea reala a locurilor.
Descoperite in 1511 de catre navigatorul spaniol Juan Bermudez, Bermudele au fost colonizate abia o suta de ani mai tarziu, in 1609, cand un vas sub pavilion britanic si-a gasit sfarsitul datorita capcanelor ascunse in adancurile ce inconjoara tacute insulele. De atunci tinutul insular este considerat si recunoscut drept teritoriu autonom al Regatului Unit al Marii Britanii. In prezent insulele prezinta un interes turistic sporit dar au si o viata proprie. Datorita asezarii geografice si a politicilor fiscale avantajoase, insula a devenit sediul multor societati comerciale americane. Iar pe langa aceste oportunitati de afaceri, multi cetateni americani, britanici sau de orice alta nationalitate au achizitionat cate o proprietate pastrata ca destinatie exotica de vacanta. Acest statut nu este dat doar de deschiderea administratiei britanice ci si datorita climatului subtropical existent aici. Odata ce am spus climat subtropical, este redundat sa mai amintim de bogatia si de veselia florei si faunei. Practic, dupa fiecare cotitura gasesti o gradina luxurianta.
Si daca tot vorbim de o vacanta in insulele Bermude, nu putem sa ignoram unicitatea plajelor intalnite aici. Nisipul de culoare rozalie. La fel cum Santorini-ul grecesc se mandreste cu plajele sale cu nisip negru, in Bermude, coralii ce inconjoara insulele isi aduc aportul prin micile fragmente de cioburi aduse la suprafata de apele oceanului. Cu un numar oficial de 34 de plaje amenajate, distractia este garantata. Fie ca sunt particulare, fie ca sunt publice, locurile se disting prin amenajari ultramoderne si prin curatenie. Pentru iubitorii de natura virgina, o sumedenie de golfulete cu apa cristalina, nisip rozaliu si pietris deosebit ca forma si culoare ii asteapta cu bratele deschise.
Revenind la aspectele legate de civilizatie ale unei vacante exotice, vizitarea oraselor ce si-au pastrat un minunat aer colonial este obligatorie. Daca in capitala, orasul Hamilton, noul se imbina cu vechiul intrun melanj plin de culoare, in St. George, capitala teritoriului pana in 1815, vechea arhitectura coloniala adaposteste cu grija cladiri de utilitate moderna. Vechiul santier naval, Kings Wharf, cunoaste o noua glorie fiind transformat in statiune turistica. Punctual, printre obiectivele care trebuie bifate sunt: in Hamilton biserica Sfantul Petru, cea mai veche biserica anglicana din emisfera vestica, muzeul maritim din Bermuda sau muzeul orasului Paget Parish cu cele peste 1200 de exponate care vorbesc despre locuri si traditiile locale prin fotografii, harti si desene. La fel de interesante pot fi si traseele non-turistice.
Urmand o astfel de ruta, adesea un drumeag prafuit, se poate ajunge in cate un catun in care spiritul primilor locuitori dar si al sclavilor adusi aici pentru a munci pe plantatii este inca viu.
Cu o natura extrem de primitoare si o populatie pe masura, Insulele Bermude se califica drept un colt de rai pe pamant. Trecand peste particularitatile care o individualizeaza sau prin gastronomia plina de note dulci si accente picante, Bermuda este o destinatie in care jurnalul si aparatul de fotografiat nu trebuie uitate acasa.