Capitala unuia dintre cele mai industrializate state din lume, Tokyo este o metropola ultra moderna in care traditiile vechi se ingemaneaza cu tehnologia cea mai avansata. Pana in 1868 a fost cunoscut sub numele de Edo si era un puternic centru politic al Japoniei. Astazi are 47 de prefecturi, o populatie de peste 13 milioane de locuitori si are in componenta doua insule, Izu si Ogasawara. Aici se gasesc birourile administratiei centrale, sediile celor mai importante companii si, nu in ultimul rand, aici se gasesc unele dintre cele mai frumoase parcuri tematice sau de agrement dar si o serie de obiective turistice deosebit de interesante si cu puternice radacini in traditia locala.
Obiective turistice
Va amintiti, cu siguranta, grupurile de turisti japonezi intalnite de-a lungul si de-a latul Europei si aparatele lor de fotografiat. Ganditi-va ca aici sunteti la ei acasa si cu siguranta aveti ce fotografia.
Un obiectiv de neuitat este cladirea Guvernului Metropolitan sau, altfel spus, primaria. Situarea in districtul Shinjuku, si cele doua turnuri care sunt legate de o serie de platforme special destinate turistilor, asigura premisele unei panorame deosebite.
Schimbam oarecum registrul si va invitam sa vizitati gradinile Palatului Imperial. Situat in centrul orasului, palatul este inconjurat de o adevarata retea de canale si de o adevarata oaza de liniste. Chiar daca vizitarea in sine a palatului este interzisa deoarece este resedinta curenta a imparatului si a familiei sale, va puteti bucura de restul. Podurile impresionante care traverseaza canalele ce impart parcul in patru, mai ales podul de piatra a carui insemnatate o descoperiti doar daca il traversati, faciliteaza accesul la zone de agrement ce ofera si facilitati sportive.
Nu departe de Palatul Imperial se afla sanctuarul Meiji. Situat in mijlocul unei paduri luxuriante, sanctuarul a fost construit in anul 1920 in memoria imparatului cu acelasi nume. In prezent, complexul este compus dintrun muzeu, o galerie de arta si ofera multe alte facilitati. Aici aveti ocazia sa aflati mai multe despre cultura nipona precum si detalii despre imparatul ctitor si imparateasa Shoken.
Desi periplul turistic poate dura zile sau chiar saptamani, nu trebuie sa ratati templele de la Asakusa sau de la Kamakura si nici izvoarele termale de la Hakone.
Hoteluri, restaurante, cluburi
Cum este si normal intro capitala cu un astfel de renume, oferta hoteliera este impresionanta. De la resorturi de cinci stele unde luxul si opulenta sunt sinonime la hoteluri mai modeste dar curate si de bun gust cele mai exigente gusturi sunt pe deplin satisfacute. In ceea ce priveste restaurantele gusturile exigente sunt si ele satisfacure. Bucataria internationala sau cea locala pot fi gustate atat in locatii luxoase cat si in restaurante de cartier sau chiar in mici tonete ambulante. Bucataria rapida ofera indrediente putine si simple intro gama foarte variata de combinatii. Insa, retete traditionale precum sushi, kaiseki riori sau ramen, cu greu mai pot fi gasite in meniurile restaurantelor. Desi existsa celebra zicala care spune despre New York ca este orasul care nu doarme niciodata, Tokyo-ul este orasul care ar parea adormit doar in cazul unei ipotetice pene de curent generalizate. Cele mai impresionante jocuri de lumini atrag doritorii de distractii ca un magnet. Discoteci, cluburi de karaoke sau locatii mai elitiste va pot servi cea mai variata muzica posibila si cele mai interesante coktailuri.
Bine de stiut
Este bine sa aveti in buzunare bani in moneda locala, yen, pentru a plati intrarea la diferitele obiective pe care le vizitati sau pentru achizitionarea micilor suveniruri. Japonia si, bineinteles orasul Tokyo au o infrastructura rutiera de invidiat. Insa, si in conditiile acestea, nu putine sunt ambuteiajele care impiedica buna functionare a mijloacelor de transport in comun. Cele mai sigure din acest punct de vedere sunt metrourile si trenurile.