Cine si ce sunt hacker-ii

Aflati in zona clarobscura a internetului, despartiti de o linie de demarcatie deosebit de subtire de activitatile infractionale, haker-ii sunt considerati de unii eminentele cenusii care fac tot ce le sta in putinta sa creeze daune, mai mult sau mai putin insemnate ca valoare, unor site-uri respectabile in timp ce altii ii vad ca salvatorii acestei lumi mai incalcite si mai innodate decat celebrul nod gordian. Pot decripta cu relativa usurinta cele mai complicate parole, pot intra cu la fel de mare lejeritate in cele mai bine protejate programe de date care, apoi, sunt la bunul lor plac, cu aceeasi nonsalanta isi pot insusi o suma de bani pentru a-si cumpara o ciocolata sau un iaht. Dar asta nu este adevarata fata a tuturor celor care au legatura directa cu o astfel de preocupare.

Ce purtam? Alb sau negru?

Cam acestea ar fi principalele idei ale unei definitii data fenomenului numit haker de catre o parte importanta a opiniei publice si de o la fel de majoritara parte a mass mediei aflata in permanenta goana dupa tiraj sau puncte de rating. Sunt bine cunoscute cazurile de agresori cibernetici precum „hacker-ii de la Ramnicu Valcea” (care fac parte dintr-o categorie rau famata in breasla numita black hat hacker – hacker cu palarie neagra) sau foarte celebrul Julian Assange cu al sau WikiLeaks (cel care a adus un suflu proaspat si chiar a relansat actiunile hacktivist-ilor). Insa nimeni nu vorbeste, pentru ca putini sunt cei care au cunostinta de adevaratii hacker-ii si activitatile lor, despre hacker-ii dedicati unor cauze nobile si … legale.

In primul rand, codul etic al haker-ilor – cunoscut, acceptat si respectat de cei mai multi din lumea lor – le recomanda acestora sa nu incerce sa distruga sau sa avarieze in vreun fel paginile persoanelor anonime. O alta recomandare cuprinsa in acest cod se refera la dezvoltarea lumii www, la curatarea si pastrarea integritatii ei. Cum s-ar putea traduce aceasta recomandare? Cu permisiunea detinatorului unui site sau a unei baze de dare importante (de exemplu o companie de top sau o banca) un white hat hacker (hacker cu palarie alba) va incerca sa patrunda in respectivul sistem prin mijloace specifice. Daca reuseste el va prezenta „angajatorului” scaparile sistemului, punctele vulnerabile si ii va sugera ce este de facut pentru ca acesta sa isi securizeze suportul informatic al afacerii.

Dar, dupa cum bine stim cu toti, lumea, in general, nu este colorata doar in alb si negru si, desigur, nici lumea lor! Iata in continuare o serie de denumiri specifice ale diferitelor grupuri de hakeri si cateva caracteristici care le definesc.

–  blue hat hacker (hacker cu palarie albastra) sunt informaticieni foarte experimentati care “ataca” propriile lor sisteme sau altele, la cererea expresa a detinatorilor de drept pentru a reduce pe cat posibil riscurile ca black hat hakerii sa isi faca treaba.

grey hat hacker (hacker cu palarie gri) sunt acei experti in informatica care fac treaba asa numitilor white sau blue hat hacker in plus cerand proprietarilor o suma de bani deloc mica pentru a repara ceea ce este de reparat

script kiddie este acea persoana, de regula posesoare a multe lacune in acest domeniu, care vrea sa preia controlul asupra unui intreg sistem informatic copiind tehnicile dezvoltate de adevaratii hakeri. De regula varsta acestor “pirati” este destul de mica. Dar, nu-i asa, totul are un inceput.

In aceasta lume, in aceasta cultura (unii o considera subcultura dar la nivelul la care a ajuns chiar are particularitatile unei culturi de sine statatoare) cai sunt si alte diviziuni de o mai mica importanta dar care pot face mult rau. Sa retinem doi termeni generalizatori: hacker este cel bun, chraker este cel rau.

In aceasta cultura numai de ei inteleasa pe deplin un singur lucru este bun in totalitate. Ascensiunea pe scara ierarhica se face numai si numai pe baza meritelor personale

Social tagging: > >

Leave a Reply

Captcha loading...


CAPTCHA Image
Reload Image