Recuperarea datelor de pe un DVD zgariat

La prima vedere, ne putem intreba cine mai foloseste astazi DVD-uri sau CD-uri de pe care sa ruleze filme sau documente. Aceasta cu atat mai mult cu cat unii producatori de echipamente de calcul nici nu mai prevad in variantele de baza ale dispozitivelor de calcul echiparea lor cu unitati de citire sau scriere a DVD-urilor. Iar acest lucru este oarecum de inteles, cata vreme DVD-urile au fost inlocuite astazi cu stick-uri de memorie sau cu memorii de tip flash card, care pot inmagazina mult mai multa informatie. Cu toate acestea, nu trebuie minimalizata importanta DVD-ului in dezvoltarea industriei IT din ultimele decenii.

Mediu favorit pentru arhivare

Nu trebuie uitat faptul ca, la un moment dat, discurile de tip CD sau DVD au fost extrem de populare, devenind practic singura modalitate de transfer in siguranta al datelor de pe un dispozitiv pe altul. Astfel, daca in anii 80-90 inca mai vorbeam de stravechile dischete, aparitia CD-urilor si DVD-urilor a reprezentat o adevarata revolutie. Prin urmare, de la cei 1,2 MB cat era capacitatea de stocare a unei dischete s-a ajuns la capacitati de ordinul sutelor de MB sau chiar de 4 GB. Acest pas a reprezentat o adevarat revolutie, cata vreme existau inca unitati hard-disk cu aceasta capacitate. Ulterior insa, odata cu marirea capacitatii de stocare a unitatilor hard-disk, CD-urile si DVD-urile au devenit tot mai putin folosite. Chiar si asa insa, ele ramaneau medii de stocare destul de sigure pentru colectiile de filme sau de fotografii. Iar aparitia noilor elemente de stocare de tip USB, precum stick-ul de memorie sau cadrul de memorie au trecut DVD-urile in plan secund.

Un DVD zgariat, un pericol pentru datele noastre

Se prea poate ca prin colectia noastra de date si fotografii sa mai avem inca DVD-uri pe care sa fie stocate imagini de la evenimente importante din viata noastra sau chiar filme vechi, pe care le-am copiat de la amici ori pe care am dorit sa le pastram tocmai pentru a elibera spatiul de pe hard-disk. Depozitarea in conditii improprii, dar mai ales manevrarea defectuoasa sunt printre principalele cauze ce pot sta la baza pierderii datelor de pe unitatile inscriptionate de tip CD sau DVD. Iar cel mai comun defect este zgarierea. Asemenea vechilor discuri de vinil, si DVD-urile sau CD-urile sunt inscriptionate si citite pe acelasi principiu. Cu diferenta ca informatia de pe ele este citita cu ajutorul unui cap laser si nu a unuia mecanic. Iar daca in cazul unui vinil zgarieturile pot conduce la auditia distorsionata a unei melodii, in cazul unui DVD informatia nu mai este accesibila deloc. Este un motiv in plus sa apelam la un specialist in recuperari date, pentru a reda informatia de are avem nevoie, la parametrii ei initiali. Este posibil ca aceasta informatie a fie din nou accesibila in urma stergerii cu atentie a DVD-urilor.

In alte cazuri insa, se va incerca recuperarea informatiei de pe sectoarele care nu au fost afectate de zgarieturi sau alte socuri de natura mecanica sau termica.

 

 

Leave a Reply

Captcha loading...


CAPTCHA Image
Reload Image