Configurare server Windows

Serviciile ce tin de tehnologia informatiei sunt numeroase si incearca sa acopere cat mai multe ramuri ale domeniului IT. Configurarea server este un astfel de serviciu destinat companiilor care poseda astfel de aparatura. Fie ca va doriti sa deschideti o firma care sa ofere servicii de server sau pur si simplu aveti nevoie de mentenanta pentru ca persoanele care au gazduire pe aceste servere sa nu fie dezamagite, intotdeauna va exista o echipa de experti gata oricand sa va ofere serviciile de care aveti nevoie.

Insa inainte de a descrie ce inseamna configurarea unui server, probabil este mai bine sa raspundem la o intrebare simpla dar plina de informatii valoroase.

Ce este un server? Un server este o parte importanta dintr-o retea caracaterizata printr-un numar de functii critice, care pot include, acces la partajarea fisierelor, controlul asupra accesului la retea, un anumit numar de e-mail-uri ce pot fi trimise in decursul unei luni si management de colaborare.

In ceea ce priveste partajarea fisierelor, un server poate fi considerat „depozitul central” caare contine informatiile unei companii. In cazul in care utilizatorii individuali salveaza fisiere pe hard disk-uri personale, fisierele nu sunt usor accesibile pentru alte persoane, sau in cazul in care ceva nu merge bine cu computerul si accesul la fisierele existente pe acesta vor fi afectate. Cu o retea de server in cazul in care computerul este oprit sau hard-disk-ul nu mai functioneaza corespunzator puteti accesa in continuare fisierele. Un server poate avea construit un sistem de back-up al datelor, astfel in cazul unei intamplari mai putin fericite aveti posibilitatea sa creati un plan de recuperare. Exista, de asemenea, mai multe aplicatii ce se regasesc pe un server, rolul acestora fiind acela de a spori productivitatea si comunicarea in cadrul companiei.

Deoarece server-ul este astfel o parte integranta a retelei unei companii, este important sa se lucreze cu un expert pentru a fi siguri ca aceasta este mentinuta corespunzator. In acelasi mod in care un calculator are nevoie de intretinere, la fel este si un server. Nu stati pana cand posibilitatea de lucra cu acesta devine nula, tineti contactul cu o echipa de profesionisti tot timpul pentru a va putea asigura de o functionare la standarde ridicate.

Ce presuspune configurarea unui server?

In general serverele se impart in doua categorii: cele care functioneaza cu Linux cunoscut si sub numele de Open Source si cele bazate pe Windows. Daca prima categorie este foarte accesibila la pret, cea de-a doua se adreseaza mai mult afacerilor ce au o larga amploare.

Apelarea la o firma care ofera instalare si configurare server va poate oferii servicii precum instalare server de fisiere, printare, fax, dar si configurare active directory, server web, server mail si ftp, toate acestea fiind valabile pentru cele bazate pe Windows. Daca vorbim de confirgurarea serverelor Linux atunci va puteti astepta la pachete care sa contina instalarea si configurarea server mail, server, web, router, fisiere, sql si ftp.

Desigur mai exista si posibilitatea configurarii serverelor destinate hosting-ului. Acestea se adreseaza clientilor care au un numar foarte mare de domenii, cu pagini web complexe si nenumarate adrese de mail, toate aceste trei caracteristici determinandu-i sa recurga la serviciile oferite de un server dedicat.

Oricare ar fi nevoile avute este important ca de fiecare data sa se apeleze cu incredere la numeroasele servicii oferite de o firma specializata in domeniu pentru a putea preintampina cu succes eventualele probleme.

Leave a Reply


CAPTCHA Image
Reload Image