O tara a extremelor. Asa a fost dintotdeauna Egiptul. Epoca faraonilor, apogeul civilizatiei egiptene, inca mai starneste controverse si naste pasiuni. O tara si o civilizatie de existenta carora este responsabil cel mai mare rau al continentului african, Nilul. Leaganul vechilor legende, creatorul manoaselor culturi multianuale, faimoasa apa curgatoare isi pastreaza neatinse secretele ascunse de apele domoale. Timpurile moderne si-au pus totusi amprenta si asupra lui, marele baraj de la Aswan, sistemele de irigatii precum si alte amenajari hidrologice modificand usor aspectul ancestralului rau. Prin insasi modalitatea in care curge, de la sud spre nord in timp de toate celelalte rauri din emisfera nordica au curgerea dinspre nord spre sud ii dau un aer special.
Pentru o croaziera de cateva zile pe apele Nilului, pe langa acte si vaccinuri mai este nevoie de haine potrivite unui climat desertic, multa rabdare si, bineinteles, un aparat de fotografiat sau o camera video necesare surprinderii a cat mai multor momente deosebite din aceasta aventura. Chiar daca suna extrem de tentant, o croaziera la bordul unei traditionale felucca, cu opriri intempestive, ghidate doar de vreo curiozitate, cu acostari in porturi mai mari sau mai mici sau doar pe niste pontoane anonime, cu ocazii inedite de a cunoaste in cel mai direct mod viata localnicilor, de a gusta din bucataria lor si din povestile cu cadane este foarte tentanta. Totusi, alegerea unui pachet turistic oferit de o companie de profil, cu perspectiva petrecerii unui numar de zile si nopti inconjurat de atentia unui personal bine pregatit la bordul unui vas luxos reprezinta o solutie mai chibzuita in contextul geopolitic actual.
Punctele de reper ale unei astfel de aventuri sunt date de porturile de imbarcare si de debarcare. Fie ca plecare se face din Cairo, Hurghada, Luxor sau Aswan, itinerarul va fi deosebit de interesant atat datorita atractiilor de pe maluri cat si o atmosferei create pe nava. Pe uscat, obiectivele sunt in marea lor majoritate impregnate cu o puternica amprenta istorica, temple dedicate zeitatilor precum si celebrele piramide gasindu-si un contrapunct in orasele moderne in care populatia isi duce traiul cotidian ghidati de grijile presante ale zilei. Gradini botanice, magazine sau terase primitoare, contrabalanseaza intr-un mod placut mormintele impresionante flancate de statui la fel de marete precum cele din Luxor, Karnak sau din Edfu. Pentru multe dintre aceste obiective turistice este nevoie de achitarea unei taxe de intrare, din pacate unele interzicand fotografiatul sau filmatul exponatelor. Insa acest impediment relativ minor va putea fi estompat de vizitarea nocturna a artefactelor datate ca apartinand aceste civilizatii extrem de bagate in date istorice. Facand parte din programele de divertisment oferite pe vasele de croaziera, o escapada la bordul unei barci cu panze va face deliciul unei zile si asa pline de evenimente interesante care tin tot timpul atentia treaza. Cunoasterea traditiilor, intelegerea felului de a trai sau de a manca, vor conduce inevitabil la intelegerea si acceptarea unui mod diferit de trai de cel cu care suntem obisnuiti. Momentele de destindere de la bordul vaselor de croaziera pot cuprinde o multime de aspecte tematice, printre care jocuri marinaresti sau concursuri de karaoke, de exemplu. Agentiile specializate in oferirea unor croaziere ofera si pachete in care croaziera este intrerupta timp de o zi pentru vizitarea unor obiective la fel de interesante dar situate mai departe de apele Nilului.
Ca peste tot unde oferta de turism este generoasa, prezenta unor magazine de cadouri sau de suveniruri este de la sine inteleasa. Obiectele de artizanat stau alaturi de miniaturi ale templelor sau de artefacte a caror vechime este mult mai recenta decat lasa sa se inteleaga vanzatorii. Calarirea camilelor este in sine o experienta care cu greu va fi uitata.
Croaziera pe Nil este modalitatea cea mai la indemana prin care se poate cunoaste chiar de la sursa istoria si obiceiurile uneia dintre cele mai vechi civilizatii din cate se cunosc intr-o modalitate moderna din care nu poate lipsi ceaiul de hibiscus, traditionalul karkade.