Fotografia nocturna

Viata de fotograf se compune din momente optime sau ideale, diurne sau nocturne, in care lumina creeaza poate cel mai frumos tablou viu pe care l-a creat natura si din timpi de expunere, diviziuni temporare macro sau micro fata de momentele zilei. Ca instrumente ajutatoare, un pictor al imaginilor de lumina foloseste unul sau mai multe camere foto, intotdeauna cele mai bune, cateva obiective, cateva filtre. Ingredientul care leaga toate acestea, ii da consistenta si contur frumos, poarta numele de pasiune pentru fotografie.

Multi dintre fotografi, cu carti de vizita mai noi sau mai vechi, evita deliberat fotografia nocturna. Desi este poate cea mai mare cheltuitoare de timp si tehnica, fotografia realizata in lipsa luminilor artificiale sau naturale este cea mai spectaculoasa. Peisaje, cladiri, masini sau oameni absorb si, in acelasi timp, reflecta fiecare sursa de lumina ce se abate asupra lor pentru a-si etala grandoarea nocturna. Acum, la fapt de seara, iluminatul scoate la iveala noi fete ale subiectelor fixe, statuare sau aflate in miscare.

Se spune, si chiar asa e, ca cele mai pline de efect sunt fotografiile realizate in lumina crepusculului. Momentul cand ziua se inmgemaneaza cu noaptea, momentul cand noaptea, cu ultimele forte, incearca sa se opuna zilei, confera unui cadru atat de multe resurse care, un ochi format, odata surprinse transforma un tablou static intr-unul vibrant. In astfel de momente jocul de lumini si umbre atinge apogeul, culorile capata o noua valoare, intotdeauna aceeasi, mereu diferita.

Fotografie nocturna

Pentru a obtine o fotografie colosala pe timp de noapte este, totusi, nevoie de mai mult decat lumina si umbra. O tehnica ceva mai elaborata, o serie de dotari oarecum speciale si ceva mai multa rabdare. Pregatirea unui fotograf pentru o fotografie nocturna include si o buna organizare precum si un simt al detaliului foarte dezvoltat. Combinand toate cele de mai sus si adaugand un strop de pasiune, satisfactia obtinerii unor rezultate notabile depaseste cu mult orice premiu.

In principiu, pentru o fotografie realizata pe timp de noapte pregatirea incepe din timpul zilei. Ea include vizitarea locului care va da cadrul final. Se vor observa eventualele piedici care duc la obturarea imaginii dorite – copaci, garduri, cladiri etc. – si, daca este posibil se va incerca evitarea lor. O alta conditie pentru obtinerea unei fotografii nocturne bune este identificarea si pozitionarea surselor de lumina. Chiar daca suna paradoxal, o fotografie de noapte are nevoie si de lumina. Aici vorbim de iluminatul stradal, cel casnic reflectat in afara, panouri publicitare sau farurile masinilor, daca vreti sa realizati o fotografie intr-un cadru urban.

Trecem la stabilirea pozitiei in care va fi amplasat trepiedul si, bineinteles, aparatul foto. Necesitatea unui trepied robust, de calitate este evidenta. Ar fi o pierdere daca, dupa pregatiri minutioase am rata fotografia pentru simplul fapt ca trepiedul a vibrat, nu a putut sustine greutatea aparatului sau orice alta cauza asemanatoare. Intr-un cuvant, trepiedul trebuie bine fixat pe toate cele trei picioare pe o suprafata cu cat mai putine denivelari.

Pentru o fotografia nocturna memorabila este bun de aproape orice tip de aparat foto. Singura conditie pe care trebuie sa o indeplineasca este sa existe posibilitatea de adaptare a unui obiectiv. Ca in multe alte situatii este preferabil reglajul manual. Selectarea unei valori ISO foarte scazute este foarte importanta. Pentru o fotografie nocturna reusita este recomandat un timp de expunere cat mai mare pentru a surprinde cat mai multe detalii si pentru a da consistenta. Un alt aspect deosebit de important este dat de controlul la distanta al aparatului pentru a minimiza orice eveniment nedorit in realizarea fotografiei dorite.

Arta fotografica in sine, ca orice alta arta, pentru a straluci are nevoie de o atentie deosebita. Fotografia nocturna este parte din aceasta arta, in concluzie, are si ea nevoie de atentie pentru a-si etala in lumina consacrarii toate frumoasele-i secrete.

Social tagging: >

Leave a Reply

Captcha loading...


CAPTCHA Image
Reload Image