Ca si istoria, in general, arta fotografica are o ciclicitate anume. Prima incercare fotografica s-a realizat cu ajutorul daghereotipului, a urmat apoi inventarea negativului flexibil pentru ca la jumatatea secolului trecut sa fie realizata fotografia instantanee, de tip polaroid. Inaintand din an in an si din decada in decada arta fotografica a cunoscut o ascensiune constanta. Astazi fotografia digitala si photoshop-ul sunt lucruri firesti, care fac parte din cotidian. Daca, la un moment dat, uimitoarea bogatie si frenezie a realitatii ce a incantat in fotografiile color a facut ca cele alb-negru sa para cu mult depasite, astazi acuratetea si precizia chirurgicala a jocului de lumini si umbre al instantaneelor fotografice monocolor sa fie din nou apreciate.
Fotografia alb-negru este la fel ca o lectie de istorie care ne aduce inapoi la elementele de baza in arta fotografiei, atunci cand imaginile erau captate fara sa mai existe si alte adaugari de culoare, atunci cand si cele mai mici trasaturi sau detalii erau intr-o modalitate deosebita scoase in evidenta.
Fotografia alb-negru se concentreaza pe contrastul care este in imagine, care este, prin urmare, principalul obiectiv al imaginii, in absenta culorilor fiind necesar ca luminile reflectoarelor sa sa cada pe contrast si mai ales pe texturi.O fotografie alb-negru, nu inseamna ca are in componenta doar nuante de alb si negru, de asemenea, regasim si milioane de nuante de gri. Ca atare, nunata gri in imagine va prezenta un total diferit raportat la imagine decat in culoare.
In prezent, functia monocrom, inca exista in cele mai multe camere, dar cel mai popular mod de a face astfel de imagini este utilizarea unei imagini in care exista culoare care apoi este transformata in nunate de alb-negru, folosind un software de editare foto, cele mai populare printre fotografi fiind Adobe Photoshop sau Adobe Lightroom.
Dezvoltarea ochilor pentru a „vedea” mono intr-o lume plina de culoare este un fapt dorit deoarece numai in acest fel se poate spune ce nunate de gri trebuie identificate pentru ca in final sa rezulte care nuanta de culoare va oferi cel mai bun contrast, atunci cand o imagine este transformata intr-o fotografie alb-negru.
Vedem culoare in tot ceea ce ne inconjoara, ne exprimam si captam, emotiile in nuante asemanatoare cu cele ale naturii. Culori fantastice creeaza imagini care merg mult mai departe de posibilitatea atentiei de a fi descoperite. Totusi, adevarata frumusete pleca de la imaginea exprimata de o fotografie alb-negru, denumita si de arta, care reuseste sa ajunga chiar mai departe, in asa fel incat sa obtina o serie de sentimente intrinseci, pe care cele mai frumoase culori nu le poate dezvalui.
Astazi, exista fotografi care inca se bucura de utilizarea tehnicilor necesare pentru a produce fotografii alb-negru, fie ca o distracție sau pentru ca vor sa creeze un tip special de fotografie, care iese in evidenta prin trasaturile frumos creionate. Chiar daca acum aceste fotografii nu pot avea si nici nu este indicat sa aiba aceeasi calitate de moda veche ca acele produse in care erau utilizate procese primitive, ele sunt inca capabile sa provoca efectele dorite pe care cei mai multi fotografi le au in minte.
In timp ce fotografia alb-negru este adesea utilizata pentru a crea portrete, aceasta este, de asemenea, o alegere populara pentru acele cazuri in care este necesar un ton serios sau sumbru. Cu ajutorul acesteia se pot capta diferite intamplari care sa denote importanta evenimentului.
In timp ce exista persoane care cred ca fotografia color este singura metoda cu adevarat plăcuta pentru a exprima un sentiment, exista si o categorie de pasionati care vad fotografiile alb-negru pline de inspiratie, mai mult, chiar sunt ridicate la o forma de arta clasic, care este la fel de fascinanta pe cat este de atragatoare.