Nikon D 5000, preferatul pasionatilor de fotografie

Unul dintre cele mai apreciate produse ale celor de la Nikon, D 5000 poate fi considerat, de departe, preferatul intre preferate. Printre profesionisti umbla vorba ca D 5000 este un produs care poate satisface multe dintre cele mai exclusiviste pretentii, iar in randul amatorilor este vazut a fi drept pasul urmator spre un nivel superior. Aceasta situare extrem de favorabila este din plin ajutata si de pretul la care poate fi procurat, pret care reflecta existenta “uzinei” ce se afla la interior cat si nevoia de “lux” accesibil impatimitilor de fotografie.

Desing

In principiu negru, pentru comenzi speciale culoarea poate fi personalizata, cu corpul realizat din otel si plastic, mai precis un policarbonat de calitate, este placut la atingere. Forma ergonomica face ca cele 500 de grame, cat cantareste device-ul fara obiective, aproape sa nici nu se simta. Pozitionarea butoanelor este familiara pentru obisnuitii Nikon-ului, iar pentru cei noi este foarte facila, producatorii reusind sa creeze un aparat usor de folosit. Incontestabila vedeta este ecranul de 2,7“.

nikon-D5000-2

Foto

Fotografiile impecabile sunt relativ usor de obtinut datorita senzorului CMOS DX de 12.3 Mp, cu rata de conversie a distantei focale de x 1.5 dar si a autofocusului in 11 puncte – Multi CAM 1000AF Module cu  3D Tracking datorita caruia se poate schimba compozitia dupa focusarea subiectului.

De mai mult timp gama ISO face deliciul fotografilor. Cu caracteristici incepand de la 200-3200 si pana la100-6400, rezultate obtinute in orice fel de luminozitate sunt deja sinonime cu Nikon. Optimizarea imaginilor cu contrast ridicat (Active D Lighting) se poate face pe patru niveluri de intensitate: Foarte Inalt, Inalt, Normal si Scazut.

Praful constituie una dintre principalele probleme cu care un DSLR-u are de-a face. D 5000 a reusit sa o depaseasca printr-un silentios sistem de ultrasunete care, impreuna cu „air flow control system”, se foloseste de „curentul de aer” creat de miscarea oglinzilor pentru indepartarea prafului de pe senzor. Viteza de fotografietre este una decenta, de 4 fps.

Alte dotari care, prin prezenta lor nevazuta, contribuie la pozitionarea brand-ului Nikon in fruntea oricarui top de profil sunt: 3D Color Matrix Mettering cu Scene Reconition System,  Face Detection in live view mod sau vizorul de tip pentamirorr cu acoperire de 95% si marire de 0,78x (aici se mai putea lucra!).

Dupa cum deja am mentionat, ecranul are o diagonala de 2,7“ (~ 6,80 cm). Este un LCD TFT cu 230.000 de puncte care poate suporta sapte niveluri de luminozitate si este inzestrat cu o articulatie care permite o rotatie de pana la 270 de grade. Astfel este posibila fotografierea sau filmarea chiar daca accesul la vizorul optic este blocat.

Video

Imaginile video au o acuratete comparabila cu cele realizate de o camera video superioara datorita capacitatii de autofocalizare in timp real si datorita posibilitatii de a folosi mai multe obiective Nikon. Astfel, clipurile sunt filmate si pot fi redate la o profunzime de pana la 1280×720 pixeli sau mai putin (640×424 p, 320×216 p), adica cel mai curat HD posibil. Fluenta este una clasica, de 24 frame-uri/secunda, iar timpul maxim de filmare la rezolutie maxima este de 5 minute.

Acumulator

Chiar daca nu este cea mai buna sau cea mai mare de pe piata, bateria poate inregistra o serie de parametri demni de un acumulator de calitate. Cu toate ca functia de extra grip nu este prezenta printre performantele sale, la o singura incarcare pot fi realizate 510 fotografii si destul de multe minute de filmare HD pentru a crea un video clip. La capitolul minusuri poate fi mentionat faptul ca daca este folosit modul Life View durata de viata ii scade cu cincizeci de procente.

Concluzie

Cu un corp ergonomic, cu butoane si meniu customizabile si cu display-ul LCD rotativ, Nikon D5000 este un aparat foto care face cinste oricarui studio profesionist. Fotografiile deosebit de clare,  chiar si in conditii mai putin favorabile, precum si excelentele performante video reusesc sa acopere o gama foarte variata de gusturi si de preferinte.

 

Social tagging: > > > >

Leave a Reply

Captcha loading...


CAPTCHA Image
Reload Image