Notiunea de portret in fotografie

Unul dintre primele genuri serioase de fotografie – cu intentie, directie si finalitate de durata – abordat de un fotograf incepator este portretul. Dupa primele experiente cand focusul a fost pe nori, copaci sau instantanee surprinse la o zi onomastica, impresia gresita ca portretul este facil, indeamna multi diletanti sa il abordeze. La final, cand rezultatele propriilor straduinte sunt departe de modelele care au fost surse de inspiratie, dezamagirea, chiar daca este mare, nu ar trebui sa stopeze elanul de inceput.

De la primul portret fotografic din istorie, cel al lui Abraham Lincon, si pana la mai apropiatele de prezent, portretele intrate in istoria cinematografica si nu numai ale lui Marilyn Monroe, lumea a fost fascinata de ideea de a fi subiectul principal al propiei imagini. Dar de ce starneste portretistica fotografica un asa de mare interes? Pentru ca un portret bine realizat chiar poate spune mai mult decat o pot face o mie de cuvinte. Bucuria sau tristetea sau unele dintre trasaturile de personalitate pot fi surprinse si relevate intr-o lumina cu totul noua.

Portretul poate fi realizat atat in studio cat si pe strada. Studioul reprezinta mediul controlat, unde toate detaliile, incepand cu lumina si terminand cu pozitia subiectului, sunt in totalitate sub controlul fotografului, iar pe strada, uneori incognito, fotograful trebuie sa dea dovada de prezenta de spirit si o mare putere de adaptare la mediu pentru a surprinde acea fractiune de secunda care va intra in eternitate, fractiune de secunda in care subiectul, de multe ori fara sa stie, va spune lumii totul despre el. Spre deosebire de studio, strada lasa libertate de exprimare ambilor protagonisti ai unui portret, atat cel din fata obiectivului fotografic cat si cel din spatele lui.

Portret

Fiecare instantaneu fotografic implica un anumit numar de tehnici care converg spre un tot unitar ce are puterea de a capta atentia intr-un vernisaj contemporan dar si in viitor. Pe langa tehnici fotografice este necesar un dezvoltat simt al esteticului. Pentru ca un portret in fotografie nu inseamna doar surprinderea unui chip sau a unui bust ci mult mai mult. Elemente precum fondul sau lumina sunt esentiale.

Fondul unui portret, chiar daca are o mare valoare in acest tip de fotografie este adesea ignorat. Un fond mai puternic decat subiectul va atrage atentia asupra lui, punand in umbra tocmai elementul principal. De aceea, un fond cat mai neutru poate contribui la o reusita fotografica. Culorile care sa dea impresia de ceva compant dar neutru sunt cel mai des urmarite pentru realizarea unui portret in lumina naturala. O tehnica speciala este data de blurare. Cearea unei impresi de intinare a culorilor, de interpunere a unui proces de difractie a luminii, va pune in valoare intregul tablou, mai ales subiectul principal. Tehnica in sine nu este chiar cea mai simpla din arsenalul unui fotograf insa nici cea mai complicata. Dupa un numar relativ redus de incercari, stapanirea acesteia va deveni un moment de mandrie. In studio, jocul luminilor si al umbrelor permite folosirea unei game cromatice mai largi in ceea ce priveste suportul pentru un portret.

foto-portret

Lumina are o la fel de mare importanta intr-un portret. Realizarea unei fotografii intr-o lumina naturala va aduce un plus de realism materialului fotografic. Detalii precum intesitatea, unghiul pe care il face soarele in raport cu subiectul si alte cateva fac parte din arsenalul fiecarui fotograf care tinde spre profesionalism. Pentru imaginea de studio, lumina poate fi complet controlata. Astfel, vor putea fi evidentiate mai usor anumite segmente in timp ce altele vor fi prezentate intr-un fel de umbra. Lumina si pozitia subiectului sunt doi dintre factorii cei mai importanti, ambele putand fi usor directionate spre ceea ce se doreste a se obtine in final.

Un alt element determinant in obtinerea unui portret bun este dat de aparatul foto cu care se realizeaza sedinta sau doar o parte din ea. Un aparat modern, inzestrat cu cele mai bune tehnologii impreuna cu experienta fotografului vor fi acea parte nevazuta a unui portret fotografic.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha loading...


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


CAPTCHA Image
Reload Image