Power of one

Anul 2007 a adus cu el o noutate demna de a fi mentionata. Premiul Pulitzer, la sectiunea “Breaking News Photografy” a avut ca si castigator un israelian, pe nume Balilty Oded. Noutatea acestui eveniment rezida din faptul ca el este primul si singurul fotograf de origine evreiasca ce isi adjudeca un premiu de o astfel de importanta si cu astfel de semnificatie.

De obicei, instantaneele premiate intro competitie de o asa de mare importanta sunt foarte bine realizate, semnifica momentul de varf al unei actiuni importante si, totodata, au o expresivitate unica. La fel cum este si “Power of One”.

La 1 februarie 2006 Oded a fost prezent in mijlocul evenimentelor din Amona, orasul Ramallah, evenimente prilejuite de evacuarea colonistilor considerati, de catre armata israeliana, ca fiind ocupanti ilegali ai unor teritorii din Cisiordania. Pe baza unei hotarari judecatoresti, fortele de securitate au evacuat mai mule familii de colonisti printre care si cea a lui FeistyYnet. La momentul intamplarilor dramatice pe care le-a trait, in varsta de doar saisprezece ani insa animata de un puternic sentiment de dreptate, eleva in clasa a unsprezecea a hotarat sa se confrunte direct cu politistii imbracati in negru si echipati cu scuturi de protectie, incercand sa le impiedice inaintarea. Raportul inegal de forte nu putea sa aiba decat un singur invins.  Cu toate ca stia care va fi deznodamantul, Ynet nu si-a lasat demnitatea calcata in picioare si si-a aparat cu indarjire dreptul la viata si la libertate.

Intr-un interviu luat ulterior castigarii premiului de catre “Power of one”, Ynet Feisty a declarat ca “… am venit sa lupt, nu am venit sa fug.  Aici (in fotografie, n.n.) ma vedeti doar pe mine insa este doar o iluzie. In spatele unui singur om sunt mult mai multi. In spatele meu stau Domnul si poporul lui Israel.” Intro alta interventie ea a afirmat ca incidentul din Amona a intarito si nu va ezita sa se ridice din nou impotriva fortelor de politie si ale armatei, chiar daca in momentele urmatoare prinderii instantaneului pe pelicula fortele de ordine le-au batut pe ea si pe mama ei impreuna cu multe alte persoane. Cu un ton hotarat si o voce ferma ea a mai spus: “Politistii in negru ne pot lovi dar nu ne pot invinge spiritele. Ce am facut sunt dispusa sa fac din nou si din nou daca va fi nevoie. Sunt sigura ca in mod similar gandesc si simt multi dintre tinerii acestei tari, de aceea, daca este nevoie, vom fi din nou la Amona sau oriunde in alta parte”.

Fotografii celebre

Forta emanata de aceasta imagine prin detaliile care o compun, hotararea si indarjirea personajului principal vorbesc de la sine despre un moment tensionat din viata unei tinere care nu se deosebea cu nimic de ceilalti tineri. Asta pana cand a facut involuntar cunostinta cu celebritatea adusa de Balilty Oden si aparatul sau de fotografiat.

Dar cine este Balilty Oded? Este un fotograf profesionist nascut si crescut in Ierusalim, Israel. Acum, in 2013, are 34 de ani, insa in momentul castigarii prestigiosului premiu avea doar 28 de ani. O alta premiera in istoria Pulitzer-ului. Si-a inceput cariera de fotograf la revista ce apartine Ministerului Apararii din Israel, numita Bamahane. Dupa ucenicia in care a deprins si s-a perfectionat in aceasta arta, din 2002 el s-a alaturat Associated Press. In prezent acopera evenimentele curente petrecute in Israel, teritoriile palestiniene sau in intreaga lume si contribuie cu imagini la diferite documentare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha loading...


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


CAPTCHA Image
Reload Image