Sony-Alpha7

Sony Alfa 7 – un mirrorless aproape cat un DSLR

 

Drumul spre statutul de profesionist in ceea ce inseamna imaginea fotografica cu toate intelesurile ei este acum mult usurat datorita viziunii revolutionare a niponilor de la Sony prin recenta lansare si pe piata romaneasca a camerei ultraperformante Alfa 7. Marea majoritate a celor din domeniu se asteptau la asa ceva, insa japonezii le-au aratat tuturor cum se face. Full-frame-ul cu un senzor de 24 MP si cu vizor digital in locul celui optic, nu va revolutiona lumea fotografiei, dar cu certitudine ca va avea un cuvant de spus.

Design si ergonomie

Corpul de un negru mat foarte convingator creioneaza cu linii sigure un profil robust dar suplu in acelasi timp. Policarbonatul din care este construit aminteste, ca textura, intru-catva de pielea de calitate si imbraca un cadru din aliaj de magneziu ce adaposteste un numar impresionant de tehnologii. Da, este destul de mic sau destul de mare, depinde de ce parte a prismei se situeaza observatorul, insa se aseaza perfect in aproape orice mana. Considerabil mai voluminos decat un compact, are o buna asezare a controalelor, reusindu-se surprinderea unui instantaneu fotografic cu usurinta, setarile de baza putand fi ajustate cu o singura mana. Cum este si normal, in lipsa vizorului optic clasic, era necesara prezenta unui LCD de 3 inch care sa suplineasca aceasta lipsa si chiar sa o faca uitata. In ceea ce priveste meniul, A7 nu iese din tipare. Cu ajutorul catorva apasari de taste se pot schimba parametri care fac dintr-o simpla fotografie o opera de arta sau doar una de o cxalitate exceptionala.

Performante

Senzorul full frame de 35 mm CMOS cu 24,3 MP reali impreuna cu procesorul de imagine BIONZ X, o noutate care deja confirma, garanteaza imagini de o calitate superioara chiar si in conditiile unei iluminari reduse. In fata focusului Fast Hybrid AF, mult imbunatatit comparativ cu precedentele si o “amenintare” reala pentru concurenta, nu se poate ascunde absolut nimic. Si cum o fotografie buna fara un obiectiv pe masura este precum painea fara sare, 28-70-ul ce intregeste kit-ul este tocmai acel ceva ce lipsea pentru ca totul sa fie in regula. Cu un aspect solid, de lucru bine facut, obiectivul se ataseaza usor de camera si ii confera acesteia o imagine cu adevarat profesionala. Chiar daca la exterior se vede doar un corp de plastic, acest obiectiv schimba impresia despre el in momentul in care intra in actiune.

Daca vorbim despre lentile si aici experienta isi spune cuvantul. Colaborarea fructuoasa cu cei de la Carl Zeiss a numarat pana acum multe momente memorabile. De aceea optiunea pentru realizarea lentilelor E-mounth a fost de la bun inceput clarificata.

Daca tot am amintit de LCD-ul de 3 inch diagonala si o acuratete de 640/480 pixeli, nu putem sa nu amintim defilmarile full HD pe care le poate realiza aceasta minunata camera Sony A7. Chiar daca lungimea videoclipurilor este drastic limitata de proprietatile acumulatorului, calitatea imaginii este ireprosabila. Si cum un review nu este complet fara a aminti despre capacitatile de conectivitate, A7 interactrioneaza cu alte device-uri compatibile prin tehnologiile WiFi si NFC.

Sony-Alpha7

Consideratii finale

In urma cu doar cativa ani, cei care se gandeau la astfel de performante nu prea erau crezuti si nici intelesi de ceilalti. Astazi, modalitatile de lucru la nivel profesionist se regasesc pe taramul amatorismului. Nu spunem ca ar fi un lucru rau. Din contra, cui nu i-ar place sa admire o galerie foto bine facuta! Insa aici intervin aspecte legate de costurile de realizare ale unei astfel de galerii sau unei simple fotografii. Urmeaza acum o intrebare intemeiata. In ce masura un amator este dispus sa aloce astfel de resurse financiare?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha loading...


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


CAPTCHA Image
Reload Image