Globetrotter

Globetrotter in secolul XXI

Mai verific o data bagajul: borseta cu accesorii si produse pentru toaleta intima, doua prosoape, cateva randuri de haine, minimalista trusa medicala, o mini trusa de urgente – ac de cusut, doua papiote, cativa nasturi -, o harta desi mai am „cateva” si in telefon, actele personale, aparatul de fotografiat, notebook, stick, telefon, incarcatoarele aferente si, bineinteles, o pereche de adidasi de rezerva. As fi putut sa iau mai multe insa m-am rezumat doar la un rucsac destul de incapator, o borseta si o geanta de umar. In plus mai am si cardul bancar.

In scurt timp, cu sau fara „vant din pupa”, am plecat. Nu departe! Doar putin prin Europa sau prin Asia, de-a latul sau de-a lungul Australiei, prin pesterile din Bihor sau poate intr-una din insulele Polineziei. Pe jos sau cu orice mijloc de transport, mai putin avionul, mi-am propus sa descopar placerea mersului agale, sa-mi ofer mai mult de doua, trei zile pentru a cunoaste o locatie interesanta, sa colind dupa bunul meu plac si nu pe unde ca poarta ghizii turistici, sa fotografiez tot ce mi se pare a fi demn de fotografiat si, nu in ultimul rand, sa scriu „la cald” despre ce mi se intampla la un moment dat. Pentru ca, la urma-urmei, cam asta ar fi definitia globetrotter-ului, o definitie extinsa si actualizata.

Avantaje

In primul rand, la aceste capitol al avantajelor, ar putea sta aerul de libertate pe care ti-l ofera puterea de decizie in tot ceea ce faci. Ai libertatea de a stabili itinerarul pe care il vei urma sau pe care il vei schimba dupa bunul plac. Tu este cel care va decide cat vei sta intr-o anumita locatie. Altfel spus, poti doar bifa trecerea printr-o localitate sau poti ramane in ea oricat doresti. Poti innopta intr-un hostel sau hotel cu oricat de multe stele vrei, intr-o pensiune cu sau fara margarete sau intr-un simplu dar intim cort. Poti discerne in voie care sunt informatiile pretioase pentru tine la adapostul unei terase situata in afara circuitelor turistice. Ca globetrotter ai posibilitatea reala de a simti pulsul calatoriei, de a culege impresii la cald, de a cunoaste o multime de oameni, altii decat angajatii unui aeroport, hotel sau restaurant. Te poti „imprieteni” cu obiceiurile locurilor prin care esti calator. Te poti opri oricand doresti pentru a fotografia o gradina intreaga sau doar o floare, o cladire intreaga sau doar o fereastra.

Globetrotter

Cerinte

Un globetrotter de succes, succesul aici fiind echivalent cu anduranta sau cu numarul de kilometri acoperiti, se identifica cu o persoana cutezatoare, care isi cunoaste si controleaza foarte bine propriile puteri fizice si psihice. Insa calitatea de baza care il recomanda pe un astfel  de individ este spiritul de aventura dus pana la limita extrema si putin mai mult decat atat. Un asa specimen uman, apartinator al unui ramuri aparte a regnului, poate fi comparat cu un montainer a carui ascensiune se desfasoara pe orizontala. Un montainer fara pioleti sau cordeline insa cu o pofta nebuna de a cunoaste lumea si pe cei ce o populeaza.

Un astfel de calator, cu ocazia fiecarei velegiaturi mai adauga o fila la cartea cunoasterii de sine dar si la cea destinata lumii. Daca sansa va scoate in cale un globetrotter nu ezitati si cereti-i sa va povesteasca ultima sa calatorie. Veti ramane surprinsi de cat de multe nuante poate da povestirii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha loading...


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


CAPTCHA Image
Reload Image