Bologna – oras medieval plin de culoare

Cu o populatie ce depaseste bine trei sute de mii de locuitori, Bologna se afla situata pe Valea raului Po, in partea de nord a Italiei. Este unul dintre cele mai moderne orase, plin de viata si cosmopolite din Italia, in acelasi timp, avand si cea mai veche universitate din Europa, Universitatea din Bologna, care a fost fondata in anul 1088.

Despre Bologna

Ducati, Lamborghini, Ferrari si La Cucina Bolognese, nume emblematice pentru cultura moderna italiana, sunt unele dintre motivele pentru care cei mai multi turisti vin si continua sa revina in Bologna. Un oras pitoresc aflat intre raurile Po si Reno, Bologna este un loc linistit, ferit de multimile de turisti galagiosi pe care le gasim in orasele mari ale Italiei, care abunda de vestigii istorice, o bucatarie excelenta si multe alte atractii. Desi nu este foarte popular printre vizitatorii straini, iubitorii frumosului de pretutindeni dar si italienii care se gasesc prin zona nu rateaza niciodata ocazia de a vizita acest oras deosebit in care se afla o mare parte din mostenirea istorica si culturala a Italiei.

Istorie
Cu locuitori inca din epoca bronzului, Bologna a fost declarat ca fiind infiintat in 534 BC sub numele de Felsina. Importanta sa politica a scazut cu timpul dar a fost resuscitata in timpul Episcopul Petronius. Orasul a crescut mai mult in timpul secolului al XI-lea, iar odata cu promulgarea „Legea Paradisului” in 1256, prin care iobagia feudala a fost abolita si sclavi au fost eliberati, infuzia de noi locuitori cu drepturi si obligatii a fost benefica. Pana in secolul al XV-lea, Bologna a vazut ca oras al artelor datorita prezentei a numerosi arhitecti, sculptori sau pictori. De asemenea, in aceasta perioada femeile s-au bucurat de o mare libertate de exprimare fiind lasate si chiar incurajate sa exceleze in domeniile preferate, acest fapt fiind unic printre orasele italiene si nu numai.

privire panoramica bologna

Ce vizitam in Bologna

Bologna a fost initial o colonie romana pentru ca mai tarziu sa devina un important municipiu roman. S-a vazut asta la nivelul strazilor centrale care sunt prevazute cu o arhitectura corespunzatoare. Fortificatiile medievale inca mai exista si se prezinta intr-o stare destul de buna. Metereze care dateaza din secolul al XIII-lea precun si o serie de turnuri de aparare construite ca fortificatii se pot vizita. Douazeci dintre acestea inca mai stau in picioare, cele mai renumite doua turnuri din centrul orasului se sprijinina precar pe Piazza di Porta Ravegnana. Turnul Garisenda de 47 de metri inaltime, la origini fiind mult mai inalt, se inclina 10 metri spre pamant si in prezent este inchis publicului din motive de securitate. Al doilea turn, construit de familia Asinelli in 1119, este un minunat edificiu de 98 m inaltime fiind deschis oricand pentru public. Daca va simtiti in stare sa il urcati, la final veti fi recompensati cu o panorama superba a acoperisurilor din teracota rosie si cu peisajul rural de o frumusete uimitoare.

Piata principala din Bologna este uimitoarea Piazza Maggiore, care este considerata a fi una dintre cele mai frumoase piete din Italia. In Domina Piazza gasim Basilica San Petronio, lacas considerat ca a cincea cea mai mare biserica din lume. Bazilica contine unul dintre cele mai mari cadrane solare din lume, creat in anul 1655 de astronomul Cassini.

Lucruri de facut in Bologna
Bologna are mai multe locuri de vizitat, locuri care au de-a face cu degustarea si prepararea produselor alimentare. Scoala de gatit din Bologna, situata la aproximativ un kilometru distanta de centrul orasului, este o adevarata incantare pentru orice gurmand. Apoi, exista Scoala de gatit Amici de Babette unde puteti invata cum se prepara mancaruri traditionale din Bologna. La cativa pasi de oras gasim Carmelita, cea mai lunga si stabila scoala de gatit din Bologna. Daca insa gastronomia nu este hobby-ul care sa va impulsioneze, puteti face o vizita la Museo Internazionale de Biblioteca della Musica, Pinacoteca Nazionale di Bologna sau Museo Civico e dal Rinascimento. La Santuario di Madonna di San Luca, unde trebuie sa mergeti 4 kilometri pe un deal doar pentru a ajunge acolo, puteti surprinde cadre expresive, cu multa substanta si culoare. Basilica de San Domenico si Santo Stefano ofera o experienta arhitecturala si religioasa greu de uitat.

Bologna este aproape un sit locuit care vorbeste de trecut dintr-un prezent bine articulat si structurat. Pe masura ce veti descoperi orasul va veti da seama cu nu va trece mult timp si veti dori sa reveniti.

Social tagging: > >

Leave a Reply

Captcha loading...


CAPTCHA Image
Reload Image