Montparnasse

Cartierul Montparnasse – oraselul artistilor

Paris, Capitala Frantei din punct de vedere administrativ, capitala universala din perspectiva culturala sau turistica. O concentratie fenomenala de muzee, locuri pline de semnificatii si povesti, galerii de arta, bulevarde celebre, restaurante, cafenele de cartier si multe alte asemenea obiective. Este foarte greu sa-l cuprinzi in totalitate intr-o saptamana de vacanta. Nici o luna n-ar fi de ajuns pentru a putea spune ca a devenit familiar. Fiecare arondisment are ceva de aratat. Insa parizienii de azi nu isi vad orasul ca pe un numar de astfel de sectoare ci fac apel la vechile denumiri si delimitari ramase in constiinta publica din vremuri de mult apuse.

Intr-o situatie asemanatoare se afla Montparnasse-ul. O zona cu multe istorii, o zona cu multa istorie. Cuprinde arondismentele paisprezece si cincisprezece, Domul Invalizilor, cabaretul Moulan Rouge, Piata de napi si inca multe altele. Zona preferata a sufletelor boeme a gazduit de-a lungul timpului nume remarcabile ale artelor. Restaurantele, bistrourile sau cafenelele stau si astazi marturie la peripetiile si escapadele acelor nemuritori.

Montparnasse

Printre atat de multe obiective Tuor de Montparnasse parca vrea sa strapunga cerul. Un zgarie nori modern de 210 metri inaltime si 59 de etaje atrage la fel de multi turisti precum centrul comercial Maine Montparnasse aflat la picioarele sale sau orice alt obiectiv turistic parizian. Aproape toate etajele sunt destinate birourilor cu exceptia celor superioare. La etajul 56 te poti opri ca sa admiri o panorana superba de 360 de grade asupra intregului oras – in zilele senine se poate vedea pana la o distanta de aproximativ 40 de kilometri – si sa servesti o portie de crepes delicioasa alaturi de o cafea frantuzeasca in cafeneaua 360. Putin mai sus se gaseste o terasa deschisa unde poti respira din aerul inaltimilor.

Coborand cu picioarele pe pamant si strabatand rue Edgard Quinet ajungeti la cimitirul Montparnasse. Unul dintre cele mai celebre cimitire din lume, alaturi de Recoleta Evitei Peron sau de veselul Sapanta maramuresan, aici isi au locul etern o parte dintre personalitatile de marca franceze dar si internationale. Astazi cimitirul este mai mult un loc de pelerinaj si reflectie, monumentele care se afla deasupra mormintelor sunt adevarate surse de inspiratie. Parasim turnul cu bateriile complet incarcate pentru a ne indrepta pasii spre galeria de arta fotografica a fundatiei Henri Cartier-Bresson. Spiritul celui care ia dat numele este inca prezent prin mai multe selectii ale fotografiilor realizate de-a lungul vietii. Tenace si perseverent, fotograful care se confunda cu arta sa ajuta, indirect, la promovarea fotojurnalismului, pasiune vietii sale, fiind gazda pentru nume consacrate sau mai putin cunoscute.

Montparnasse

Pentru a vizita Le Marché de la Création, piata de arta, trebuie rezervate cel putin doua sau trei zile. Pornind din Place de la Bastille, Marché de la Création se intinde de-a lungul bulevardului Richard Lenoir pe care in ocupa in intregime. Artisti grafici – pictori, caricaturisti, portretisti etc. – gravori, fotografi, sticlari, artizani, sculptori si inca mult mai multi traiesc si lucreaza intr-o sinergie perfecta. Toata aceasta exuberata artistica se afla sub aripa ocrotitoare si inspitationala a bronzului aurit a lui Auguste Dumont, Le Génie de la Liberté.

Montparnasse

Pentru micul dejun sau dejunul propriu-zis oferta cafenelelor, bistrourilor si braseriilor este impresionanta. Aerul si aburul preparatelor traditionale te invaluie si te imbie inca de pe terasele locatiilor. Restaurantele in care o cina obisnuita se poate transforma oricand intr-o masa eleganta sau intima sunt si ele la mare cautare. Dupa preferinte, se pot servi preparate din bucataria internationala sau din cea locala. Gustul si servirea sunt intotdeauna de un mare rafinament. Pour le connaiseurs, deserturile sunt la acelasi nivel ridicat de calitate care imbina intr-un mod surprinzator aspectul cu aroma si gustul. Ca in orice parte a Frantei, masa este o sarbatoare in sine.

Pentru a vedea si a trai o experienta de neegalat cartierul artistilor, indiferent de arta pe care o practica, nu aveti nevoie decat de chef de plimbare si multa curiozitate. Iar Montparnasse-ul le cere pe amandoua in egala masura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha loading...


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


CAPTCHA Image
Reload Image