Foto Macro

Mica lume a fotografiei macro

Ce este fotografia macro? O definitie romantata ar spune ca este cea mai spectaculoasa fotografie in care focusarea pe detaliu este obiectivul principal. Pentru ca, nu-i asa, poate fi ceva mai interesant decat cilii „stropiti” cu cateva granule de polen de pe corpul unei albine, aripile unei libelule surprinsa cu exact o fractiune de secunda inainte de a se lansa in gratiosul sau zbor sau, de ce nu, detaliile uimitoare dezvaluite ochiului uman, profan de felul sau, din interiorul unei cupe de lalea. Realizarea unui astfel de instantaneu fotografic poate fi opera unui profesionist al imaginii sau a unui amator cu ceva mai multe cunostinte in domeniu decat un diletant.

Aparatura necesara pentru surprinderea unor detalii micro intr-o maniera macro nu este neaparat sofisticata si nici exagerat de costisitoare. Obligatorii sunt experienta si pasiunea pentru frumos sau pasiunea pentru frumos si experienta. Oricare ar fi ordinea celor doua calitati ele sunt necesare si definitorii. La fel de necesare sunt si cele cateva cunostinte tehnice fara de care orice demers s-ar solda cu un fiasco nedorit.

Alegerea aparatului nu ar trebui sa ridice mari probleme.  Pentru o fotografie macro de calitate este bun un aparat full-frame sau nu, dar care sau aiba capacitatea de a reda cat mai fidel culorile dar si un raport semnal – zgomot avantajos. Altfel spus, un SLR poate indeplinii cu brio conditiile necesare minime si chiar in plus. Daca alegerea aparatului in sine nu emite mari pretentii, obiectivele au un statut special in aceasta intreprindere. Pentru cele mai spectaculoase fotografii este recomandat un obiectiv de macro dedicat. Pot fi folosite si obiective obisnuite impreuna cu o serie de filtre insa cele dedicate ofera garantia unei munci mai usoare si de o calitate deosebita.

Cum facem poze macro

Folosirea trepiedului inca mai starneste vii controverse. Daca intreg travaliul realizarii de fotografii macro se desfasoara in studio atunci este lesne de inteles ca folosirea unui astfel de instrument faciliteaza mult munca. Insa „pe teren”, in plina actiune, trepiedul mai mult incurca decat ajuta. Aflat pe o faneata la „vanatoare” de gaze sau cocotat printre crengile unui copac incercand sa anticipeze urmatoarea miscare a unei pasarele sau a unui paianjen cu siguranta ca pentru orice amator de senzatii … macro trepiedul ar fi o adevarata piatra de moara. In astfel de situatii apare o noua intrebare: Este necesar sau nu un stabilizator de imagine? Si aici parerile sunt impartite cu toate ca „practicienii” considera, din motive intemeiate, ca se poate trece cu vederea absenta acestuia dintre optiuni. Stabilizatorul de imagine, cel al aparatului sau cel de la nivelul obiectivului, elimina doar miscarea transversala in timp ce miscarea unghiulara, cea care da cu adevarat batai de cap in cazul fotografiilor macro, scapa. Asta in situatiile cand se incearca surprinderea unor detalii de foarte aproape. Pentru distante relativ mai mari, aceasta optiune se dovedeste a fi importanta, in unele cazuri chiar … salvatoare.

Nu putem sa incheiem articolul fara sa amintim de blitz. Daca, prinsi de importanta evenimentului, lumina solara, naturala nu este suficienta, recomandarea specialistilor este un blitz dedicat de macro. Pentru fotografii reusite este, de multe ori, de ajuns blitz-ul incorporat. Insa pentru acest segment nu este de ajuns pentru ca lumina unui astfel de blitz nu cade, nu acopera in totalitate „varful de creion” care vrem sa-l evidentiem. Intr-un studio, intr-un mediu controlat, folosirea unui cort de lumina sau a mai multor blitz-uri va scoate si mai bine in evidenta detaliul urmarit.

Fotografia macro este o alta fata a artei fotografice in care detaliul este cel care conteaza cu adevarat. Si, mai mult ca oricand, oricine poate incerca. Este nevoie de un minim de materiale, putina tehnica si un detaliu care sa devina mare, la propriu si la figurat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha loading...


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


CAPTCHA Image
Reload Image