Insula portugheza aflata in Atlanticul de Nord, Madeira isi intampina intotdeauna oaspetii cu un aer primavaratic. Aici nimeni si nimic nu poate stavili abundenta vegetatiei luxuriante. Cu aproximativ 20% din suprafata acoperita de o padure seculara de dafin ocrotita de edictele tratatelor internationale, cu o colectie bogata de flora specific a climatului subtropical dar si cu cateva exemplare specifice insulei vulcanice, taramul despre care vechii romani credeau ca salasluiesc zeii laolalta cu oamenii virtuosi, gazduieste anual peste un milion de turisti. Cunoscuta si recunoscuta astazi in special pentru vinul deosebit ce ii poarta numele, oferta turistica a insulei este diversificata, acoperind aproape toate gusturile de la turismul familial pana la cel in care sporturile extreme constituie criteriul principal al unei vacante reusita.
Una din cele doua modalitati de a calca pe acest pamant binecuvantat este pe calea aerului. Aeroportul, cu nimic deosebit fata de altele asemenea, are, totusi, o prelungire a pistelor foarte spectaculoasa. Constructia aflata pe piloni de beton, ofera o panorama spectaculoasa. Cea de-a doua intrare este, un fapt absolut normal pentru o insula, pe calea apelor printr-un port principal care poate adaposti chiar si cel mai mare vas de croaziera din lume, Oasis of the Seas. La interior, transportul public local isi face foarte bine treaba fiind ajutat de telegondole si funiculare. Pot fi inchiriate si masini de la agentiile specializate insa strazile inguste, aflate mai mult in panta sau in rampa – depinde de sensul de mers – precum si putinatatea locurilor de parcare trasforma usor o dorinta intr-un chin. Insa plimbarile pe jos fac deliciul drumetiilor rurale sau urbane.
Punctul de plecare in aproape orice vilegiatura este capitala insulei si totodata a arhipelagului macronesian, Funchal. Capitala si in a celasi timp statiune turistica, aici pot fi gasite multe obiective ce nu trebuie ratate. Gradinile Madeirei, adevarate parcuri dendrologice sau intinse pe suprafete foarte mari ofera privitorilor o extraordinara diversitate de culori, de forme si de mirosuri care mai de care mai ademenitoare. Coborarea dealului Monte este o experienta unica. Cu ajutorul unor . pseudosanii fabricate manual dintr-un soi de impletitura fixata pe un cadru de lemn si ajutati de doi careiros pe post de carmaci pot fi atinse viteze de pana la 50 de km/p. Dupa o astfel de plimbare cateva minute de reculegere in Catedrala sunt binevenite daca nu necesare. Nu trebuie omisa Piata Muncitorilor, un adevarat centru comunitar de socializare si comert. Fructe, legume, chioscuri de ziare sau pline cu tot felul de suveniruri va asteapta sa le gustati, priviti sau cumpara. Madeira in sine este un obiectiv turistic. Arhitectura coloniala imbibata de misosul secolelor de mult trecute se imbina mai mult sau mai putin armonios cu cea a zilelor noastre. Cladiri vechi, frumos restaurate si reintroduse in circuitul turistic stau marturie celor spuse. Catedrala, Casa Guvernatorului sunt doar doua exemple de luat in seama.
Insa insula nu ofera numai atractii urbane. Pot fi facute scufundari in ape ireal de albastre, pot fi intalniti delfini si chiar balene. Mancarea specifica insulei Madeira este extraordinara, trebuie sa incercati toate preparatele specifice locului.
Desi pare greu de crezut, la cativa kilometri distanta de capitala poate fi regasita pentru unii pentru altii intalnita natura in formele ei naturale si salbatice. Aerul tare, aerul marin, privelistea colosala oferita de Cabo Girão, o stanca situata mult deasupra oceanului, golfurile micute in care apa se loveste neincetat de pietre scoici si nisip sau dantelaria creionata de tarm, toate acestea trezesc spiritul de aventura din orice turist.
Localnicii, adeseori ghizi ocazionali dar plini de servitute, isi incep explicatiile cu invariabila intrebare “Ati mai fost pe la noi?”. De parca ar fi normal sa le vizitezi insula de mai multe ori. Si au dreptate. Pentru ca doar intr-o vacanta nu poti sa te bucuri de tot ce au ei de oferit.