Obiectivul foto Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G este ceea ce au gasit mai bun inginerii companiei Nikon pentru a veni in ajutorul amatorilor de fotografii realizate intr-o modalitate si cu tehnica profesionale. Multi il considera ca un obiectiv bun pentru clasa entry-level, insa adevaratii cunoscatori intr-ale tehnicii si tehnologiei specifice acestui domeniu i-au simtit utilitate care acopera de fapt mai multe planuri. Inca din introducere specificam ca rezultatele obtinute de acest obiectiv in conditii de iluminare scazuta sunt remarcabile. Nici instantaneelor care au nevoie scazuta a profunzimii campului nu li se pot aduce reprosuri reale. Dar sa vedem si celelalte detalii.
Design si constructie
Design-ul optic se face remarcat in aceasta editie speciala prin cele 7 elemente optice in 6 grupe dintre care una introduce un element asferic, acest fapt conferindu-i gradul de unicat printre obiectivele foto de 50 mm. Pentru cei aflati la primul capitol al vietii de fotograf, elementul asferic reduce mult, in unele cazuri total, aberatiile cromatice. Inelul de focalizare are o miscare foarte lina, permitand o focalizare manuala aproape perfecta. Daca invelisul exterior este realizat dintr-un policarbonat de foarte buna calitate, montura este metalica si perfect etansa. Acest fapt inlesneste foarte mult folosirea obiectivului intr-un mediu cu o saturatie a particulelor de praf peste limita normalului precum si in situatiile in care gradul de umiditate ar fi excesiv de mare. Cu astfel de specificatii Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G aduna numai priviri admirative.
Continuam cu cateva mici aspecte dimensionale foarte importante insa pentru felul in care se prezinta obiectivul foto si performantele pe care le poate atinge. Diametrul filtrului are 58 mm, distanta focala este de 50 mm (pentru formatele DX aceasta creste pana la 75 mm) in timp ce diafragma la deschidere maxima este de f/1.8. Jocul planurilor, apropiate sau indepartate, este foarte sensibil si raspunde foarte bine datorita datorita aceleiasi diafragme care are 7 lamele, usor rotunjite pentru a nu crea in imaginea finala impresia de colturi. Fotografii spun despre acest tip de bokeh ca este unul cremos. Acelasi bokeh placut poate fi mentinut pana la un f/1.6, ceea ce nu este chiar rau pentru un obiectiv foto din aceasta clasa. In ceea ce priveste aberatiile cromatice, Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G poate face parte din elita obiectivelor, obiectivele prime care se disting printr-o optica superioara din punct de vedere calitativ. Bineinteles ca acestea nu lipsesc in totalitate din cadru, fiind totusi prezente in anumite zone marginale, insa sunt foarte putin perceptibile. Aceste anomalii isi fac simtita prezenta sub o deschidere a diafragmei de pana la f/3.5. Peste aceasta valoare obiectivul devine neutru din acest punct de vedere.
Calitatea optica deosebita atinge performante demne de un Nikon si datorita staturilor anti-reflex si anti-distorsiuni cu care au fost impregnate lentilele. Chiar daca AF-S-ul Nikkor este foarte bun in realizarea fotografiilor in conditii de luminozitate precara, aceste straturi il recomanda si in conditiile unei iluminari artificiale dar mai ales naturale masive.
Ca de obicei, producatorul japonez de tehnica fotografica surprinde si de aceasta data prin dotarile superioare pe care le ofera. Este vorba mai exact de motorul de tip SWM, foarte silentios care evidentiaza intr-un mod deosebit elementul asferic de care am amintit in randurile de mai sus. Reproiectarea constructiei optice si acest element suplimentar impreuna cu motorul SWM conlucreaza intr-un mod fericit si conduc la o serie de performante cu adevarat remarcabile.
Cu o greutate de numai 185 de grame, obiectivul foto Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.8G impresioneaza nu numai la capitolul estetic sau la cel al dotarilor standard ci mai ales la capitolul performantelor. Cu ocazia acestei editii speciale, obiectivul vine cu un set de parasolare!