Apreciat de culturile gastronomice a peste 120 de tari si fiind a patra cea mai cultivata planta de pe planeta (dupa grau, orez si porumb) cartoful este o planta erbacee de la care se consuma radacinile sub forma de tuberculi. Tijele, frunzele si florile sunt improprii consumului uman deoarece au un grad sporit de toxicitate. Cartoful este si o foarte apreciata planta si masa furajera. Pot fi gasiti sub forma a peste doua sute de soiuri si foarte multe culori, marimi sau texturi, din America pana in Asia. In Europa, cu precadere in Europa de Est, sunt cultivati cartofii albi (foarte buni pentru piureuri) si rosii (acestia se preteaza foarte bine la prajire).
Istoric
Nativii din America de Sud, in special peruanii au cunoscut si apreciat planta inca din cele mai vechi timpuri. Europenii in schimb au aflat de planta si de calitatile si proprietatile cartofului abia in 1540 cand conchistadorii au adus primii tubercul in Spania. De atunci, in relativ putini ani, aproximativ cincizeci, culturile de cartofi au reusit sa cuprinda o parte importanta din pamantul cultivat, fiind aclimatizati relativ usor la conditiile de pe batranul continent. Dar istoria nu a fost blanda cu aceasta planta. De exemplu, in Franta a fost data o lege, la un moment dat, care interzicea cultivarea acesteia A fost nevoie de insistentele repetate ale unui vizionar pentru ca planta sa fie acceptata mai intai la mesele nobililor si apoi la cele ale saracilor. Incet, incet, insa, cartoful a devenit ceea ce este astazi.
Catoful ca planta tamaduitoare
Bogat in carbohidrati, fibre, potasiu sau vitamina C precum si o serie de enzime necesare unei alimentatii hranitoare, cartoful este folosit in tratarea a numeroase afectiuni. Pentru o digestie buna si un tranzit intestinal fara probleme este recomandat consumul de cartofi copti in cuptor sau la foc. O cantitate suficienta de cartofi cruzi se rade si, dupa amestecarea cu o lingurita de miere si cu una de ulei de masline, se pune pe edeme sau ulceratii ale pielii. Se infasoara intr-o carpa curata sau un pansament pus in mai multe straturi. Cataplasma se schimba cel putin o data pe zi pana la vindecare. Efectele neplacute ale arsurilor solare se amelioreaza cu cateva felii de cartuf crud aplicate pe suprafata afectata si se lasa sa actrioneze cateva minute. Puteti sa scapati intr-o modalitate foarte convenabila din toate punctele de vedere de transpiratia abundenta a picioarelor si de mirosurile asociate acestui fenomen natural cu ajutorul fainei de cartofi pudrata pe picioare dupa spalarea si uscarea acestora.
Cartoful in consumul uman
Este foarte greu daca nu chiar imposibil sa mai gasesti in ziua de astazi o reteta de preparare a cartofilor de care sa nu stie toata lumea. Foarte comun in orice bucatarie si in acelasi timp foarte apreciat, acest tip de aliment poate fi gatit prin fierbere, coacere sau prajire. Bucatarii francezi au fost in asentimentul gurmanzilor de pretutindeni cand au decis ca una din mancarurile reprezentative ale Frantei sa aiba ca ingredient principal cartoful. Este vorba de celebrii cartofi frantuzesti. Britanicii nu s-au lasat nici ei mai prejos. Aproape in fiecare pub englezesc poti sa comanzi o portie de cartofi prajiti cu peste pane (celebri fish and chips) si o halba cu bere. Nu mai amintim de pungile de cartofi prajiti (chips – cartofi tatiati foarte subtire, aproximativ 2 mm) vandute aproape in fiecare magazin alimentar si nu numai, sau de fast food-urile existente astazi aproape la tot pasul. Si in propria bucatarie cartoful ocupa un loc foarte important. Delicioasele mancaruri “ca la mama acasa” de cartofi cu sau fara carne sau nu mai putin apreciata friptura ce cartofi prajiti putem spune ca sunt felurile de mancare traditionale ale europenilor si nu numai ale lor.
Bun in bucatarie aproape pentru orice, bun si ca remediu natural al numeroase afectiuni, cartofului i-au fost dedicate de-a lungul timpului nenumarate imnuri si aprecieri. Dar nu cu vorbe mai mult sau mai putin miroase ci in “mmm…!”-uri de placere.