Sony QX100

O noua abordare in ceea ce priveste mobilitatea aparatelor de fotografiat este propusa de concernul Sony. De multe ori este relativ greoaie purtarea unui aparat foto. Fie ca vorbim de o excursie, de o simpla plimbare prin parc sau de un eveniment important, un astfel de aparat ingreuneaza deplasarea. In acelasi timp, obisnuiti fiind cu acuratetea fotografiilor realizate cu un aparat de marca, un telefon mobil parca nu este indeajuns de puternic pentru a surprinde cadrul pe care il dorim la o rezolutie care sa ne satisfaca. In acest context, iesirea pe piata a lui QX100, dispozitivul mobil de fotografiat, este salutara.


Design si constructie
Pe numele sau complet DSC-QX100, gadgetul de la Sony este in primul rand o incercare indrazneata care, dupa toate aparentele, a trecut cu bine examenul la care a fost supus de catre specialisti. In alta ordine de idei, cyber-shot-ul se identifica cu o forma mai putin intalnita la aparatele foto. Un cilindru negru prevazut la un capat cu cleme de prindere pe un telefon inteligent. Doar trei butoane si un slider pentru reglarea zoom-ului sunt prezente pe suprafata de culoare negru mat a dispozitivului, slot pentru microcard si un indicator LED care arata starea device-ului. Pe o parte se mai gaseste si locasul filetat pentru fixare pe un trepied. Cu caracteristicile fizice 62,4×62,4×52,2 mm, dispozitivul mobil de la Sony este usor de purtat in buzunar sau intr-o poseta.

aparat sony img1Extrem de simplu la exterior, dar cu un nivel ridicat de complexitate la interior.
Senzorul CMOS de 1 inch si zoom-ul optic de 3,6x sunt elementele in jurul carora este construita arhitectura interna a QX100. Cei 20,2 MP reali BSI completeaza aceasta baza. Obiectivul cu distanta focala de 28 – 100 mm, echivalentul a 35 mm, poarta amprenta producatorului Carl Zeiss. Pentru doritori exista posibilitatea de macro de la doar 1 cm. Formula optica include si diafragma care urca la un f/1.8 in format wide si coboara pana la un f/4.9 in format tele. In aceste conditii fotografierea nocturna nu ar trebui sa ridice probleme deosebite la fel cum nu intampina nici cea diurna. Viteza obturatorului este de 8-1/2000 secunde. Stabilizarea optica Steadyshot precum si sensibilitatea ISO 160 – 25600 intregesc descrierea aparatului de fotografiat al viitorului.
Mod de utilizare si performante
Sony DSC-QX100, in lipra unui ecran LCD, este foarte greu, daca nu aproape imposibil, de folosit fara suportul unui smartphone. Insa, daca telefonul este prevazut cu tehnologia NFC atunci lucrurile se simplifica. La fel de bine functioneaza si prin conectare prin wireless. In ambele cazuri trebuie descarcata de pe Apple Store sau Google Play aplicatia gratuita Sony Play Memories. Se subintelege de aici ca dispozitivul este comnpatibil cu sistemele de operare Android sau cele intalnite pe smart-urile Apple. Daca pentru NFC conectarea se face in mod automat, pentru Wi-Fi trebuie sa parcurgeti o serie scurta de pasi, intuitiva de altfel. Un avantaj al modului de conectare prin reteaua wireless este dat de faptul ca nu este obligatorie atasarea device-ului de smartphone ci el poate fi fixat intr-un trepied si actionat de la distanta. Un detaliu deloc de neglijat consta in performanta smartphone-ului. QX100 merge fara probleme pe dispozitive high end, cele medii sau low-end prezentand unele mici lag-uri.
Chiar daca produsul Sony dispune de un senzor performant si alte capacitati pe masura lui, nu se poate compara cu un DSLR sau un mirrorless. Cel putin nu inca. Cu toate acestea meniul afisat de aplicatie este foarte generos in optiuni. Imaginile redate sunt de buna calitate, culorile au profunzime si contrastele sunt bine accentuate. Un fotograf se poate juca cu modurile auto sau manual de reglare a setarilor pentru a obtine ceea ce isi doreste.

Cyber-shot-ul DSC QX100 de la Sony poate fi considerat o solutie de viitor in ceea ce priveste fotografia de amatori cat si cea profesionista. O miscare indrazneata a producatorului nipon care, pentru a avea continuitate, ar trebui dezvoltata mai mult. Si poate un blitz!!!

Social tagging: >

Leave a Reply

Captcha loading...


CAPTCHA Image
Reload Image