Canada – tara frunzei de artar

Poate fi considerata, pana la un anumit punct, o destinatie exotica. Insa nu datorita plajelor calde si a dansurilor lascive ale bastinasilor ci datorita peisajelor impadurite extraordinare, a zapezilor si, de ce nu, a culturii si civilizatiei ce pot fi intalnite aproape la tot pasul. Pentru multi dintre noi Canada a fost mult timp sinonima cu Cascada Niagara sau cu Montreal-ul unde Nadia a obtinut prima nota maxima din istoria gimnasticii. Dar Canada turistica inseamna mai mult. Mult mai mult.


Turism rutier, feroviar, aerian sau naval
Pentru a ajunge in Canada un turist roman are nevoie de o viza care se obtine de la ambasada Canadei. Odata obtinut actul, transportul aerian este cel mai rapid. Se poate folosi si cel maritim dar timpul pana la destinatie, chiar daca va fi presarat cu multe perle, va fi mai lung. Pe teritoriul canadian este disponibila toata gama de transporturi, de la masini inchiriate pana la transportul public, de la nave de croaziera pana la hidroavioane. Oferta este larga, iar oportunitatile in asteptarea primului venit. In orasele mari cel mai economicos mijloc de deplasare este transportul public, iar intre localitati cel rutier, feroviar sau aerian. Avantajul primului consta in faptul ca nu trebui gasit loc de parcare si nici taxele specifice nu trebuie sa ingrijoreze. In schimb, toate au un orar fix care se respecta in toate conditiile si situatiile. Reteaua de cai rutiere este bine construita, cu benzi largi, cu refugii si locuri de popas bine pozitionate, in timp de trenurile confortabile ofera de multe ori un peisaj de basm.

niagara-cascada-1
Obiective turistice reprezentative
Al doilea stat ca intindere dupa Rusia, Canada este impartita administrativ in zece provincii si trei teritorii. Fiecare se distinge printr-un sarm deosebit in care arhitectura veche se invecineaza cu cea moderna pentru a forma un tot unitar, zonele urbane trepidante contrasteaza intr-un mod placut cu zonele rurale in care linistea si calmul greu pot fi intinate, infrastructurile rutiera, feroviara si aeriana dispun de facilitati moderne si, poate cel mai important lucru, ospitalitatea este parte integranta din firea locuitorilor. Peste toate acestea peisajele impadurite ce pot fi admirate din viteza masinii sau a trenului taie respiratia calatorilor.
Portul vechi din Montreal, turnurile gemene ale Notre Dame Basilica din Ottawa, parcul istoric Heritage din Calgary, Kensington Market – cartierul multicultural din Toronto sau Casa Loma din vecinatatea cascadei Niagara sunt doar o parte insignifianta de obiective turistice care pot fi vizitate intr-un sejur prelungit in Canada. Intr-un cuvant, toate orasele mari au numeroase atractii turistice una mai interesanta decat alta, fiecare distingandu-se printr-un “ceva anume” interesant si in acelasi timp frapant. Si mai micile comunitati si-au dat seama de potentialul turistic latent asa ca si prin astfel de zone se gasesc obiective care ar putea fi atractive.
Divertisment in Canada
Parcurile de distractii cu teme foarte diferite sunt in sine o atractie tot timpul anului. De la Aqua Parcuri sau Walt Disney World pana la patinoare si plimbari idilice cu trasura, gama divertismentului este acoperita in totalitate. Intr-o tara precum Canada sporturile de iarna au dat nastere unei adevarate industii de nivel national. Statiuni montane, mai mari sau mai mici, in care skiul, trambulina, bobul, sania sau patinajul fac legea impanzesc Muntii Stancosi si nu numai, in timp ce statiunile litorale ofera distractii specifice sezonului cald. Distractive sunt si numeroasele festivaluri cu teme diverse – de la tetru la gastronomie, de la muzica de jazz la film – ce se desfasoara tot timpul anului. La fel de distractive sunt si croazierele in apele inghetate ale Nordului extrem sau aurolele boreale ce pot fi admirate in toata splendoarea lor in apropierea Cercului Polar. Pentru doritori sunt organizate expeditii in habitaclul natural al diverselor animale printre care ursi, reni, foci sau balene.

Canada este tara in care pragmatismul britanic si glamour-ul frantuzesc coabiteaza fericit de cateva sute de ani, este o tara in care tehnologiile viitorului si vechile obiceiuri coloniale se intrepatrund, este tara in care frunza de artar are o valoare atat de mare incat este pastrata la loc sigur.

Social tagging: > > > > >

Leave a Reply

Captcha loading...


CAPTCHA Image
Reload Image