plaja Gura Portitei

Un altfel de concediu

Ce-ar fi ca anul acesta sa renuntam, macar pentru cateva zile, la privilegiile oferite cu atat de multa darnicie de resorturile all-inclusive care au impanzit toate statiunile turistice, sa renuntam la cateva petreceri in cluburile preferate sau la balaceala jucausa din piscina inconjurata de sezlonguri si pahare de cocktail-uri foarte apetisante. Chiar daca pentru multi dintre noi perioada “Vama” nu mai inseamna decat doar niste amintiri placute din perioada adolescentei, petrecerea acestor cateva zile intr-un decor aproape in totalitate natural, in sensul de interventie umana minimala asupra naturii, este un prilej inedit. Haideti sa raspundem provocarii de a lasa in aceasta vara zgomotul vantului sa ne umple pana la refuz auzul, sa lasam nisipul extrem de fin sa ne acopere cearceaful de plaja, sa ne lasam loviti de un val puternic sau sa ne bucuram privirea cu formele si culorile naturii.

Haideti sa petrecem un timp pe una dintre putinele plaje “salbatice” care au mai ramas.
Cine nu a auzit de micul orasel Sulina, o poarta discreta prin care se poate patrunde in mirifica Delta daca esti un calator al marii. Fata cicatrizata a epocii trecute este acum cosmetizata de hoteluri si pensiuni cochete si primitoare tinute de oameni la fel de primitori si bine dispusi. Se poate ajunge la ei cu vaporul dinspre Tulcea, cu iahtul dinspre mare sau cu lotca de pe una dintre ramificatiile canalului cu acelasi nume. In vecinatatea orasului se gaseste plaja Sulina, o prima destinatie din vacanta salbatica propusa, o limba de nisip fin si matasos. Peisajul atrage prin salbaticia lui, chiar daca ici colo o terasa sau o cherhana incearca sa il mai indulceasca.
O adevarata minune a naturii, plaja Gura Portitei nu este cea mai facila destinatie de vacanta. Situata in plina Delta, plaja este accesibila doar cu ajutorul mijloacelor de transport fluviale. La fel ca atunci cand am fost pe plaja Sulina, vaporul, barca cu motor, lotca sau orice alta ambarcatiune fluviala care se poate strecura pe canale mai mici sunt cele care ne lasa chiar pe plaja daca dorim acest lucru. Salbaticia a fost si aici usor indulcita de mici aranjamente umane pentru a crea un grad de confort minim. Dar asta nu stirbeste cu nimic frumusetea nisipurilor matasoase si a apei cristaline.

O alta locatie plina de misterul salbaticiei este plaja Vadu, cea care ii farmeca pe temerarii nisipurilor litorale de multi, multi ani. Situata intr-o zona cu un grad de populare semnificativ, la o distanta de numai 15 kilometri de Navodari se afla satul Vadu. O asezare cu un usor aer de stranietate temporala, poate si datorita faptului ca se afla pe linia de demarcatie a Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii, aceasta se termina in mare cu o minunata plaja. Vorbim de o plaja care apartine de rezervatia amintita si care isi pastreaza aerul inaccesibil si in acelasi timp natural de fasie de nisip litoral binecuvantat. Nisipul aproape alb se amesteca cu cochiliile de scoici de toate marimile, formele si culorile. Incredibilul aer marin este adus de un curent de aer destul de puternic incat sa creeze mici incidente hilare prilejuite de montarea cortului.

plaja de la Corbu
Periplul estival salbatic continua cu plaja Corbu, un foarte posibil si palpabil paradox. Plaja din statiunea Mamaia este, prin definitie, una dintre cele mai animate plaje de pe litoralul romanesc si nu numai. Turisti, terase, baruri, hoteluri, piscine, bit-uri asurzitoare si multe alte sunete mai mult sau mai putin puternice si deranjante formeaza ambientul sonor al neincapatoarei plaje. La zece minute distanta, peisajul se schimba aproape in totalitate. Inca una dintre plajele salbatice ale litoralului romanesc, plaja Corbu, isi arata bijuteriile oricarui doritor de nisip fin, apa curata pe un fond sonor sustinut de zomotul naturii (vant, valuri sparte de mal etc.).

Cei ce doresc sa abordeze vacanta estivala dintr-o astfel de perspectiva sunt obligati sa depuna un juramant moral prin care se angajaza sa pastreze un mediu curat, sa adune resturile in locurile special amenajate. Acest comportament este necesar pentru pastrarea acestor colturi de salbaticie si pentru desfatarea generatiilor viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha loading...


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


CAPTCHA Image
Reload Image