timp de expunere lung

Timpul de expunere

Pentru a realiza o fotografie de buna calitate, un fotograf nu are nevoie doar de cea mai performanta tehnologie sau de cea mai buna hartie. Pentru surprinderea acelui moment de maxima expresivitate este nevoie de fler, de intuitie dar si de o serie de cunostinte de nivel decent despre fotografie. Amatori sau profesionisti, fotografii dedicati nu au nevoie de un eveniment anume pentru a face fotografii ci creeaza ei insisi un eveniment dintr-o clipa oarecare ce va dainui peste timp.

Timpul de expunere este unul dintre cei trei factori care conlucreaza la crearea unei fotografii, alaturi de apertura si ISO. Cum fiecare proces din perimetrul fotografiei are caracteristicile sale care il evidentiaza si il deosebesc totodata, si timpul de expunere este dat de o serie de definitii ce tin de domeniul tehnic. Timpul de expunere este de fapt viteza cu care se ridica obturatorul in vederea permiterii luminii sa expuna corect senzorul aparatului foto, daca vorbim de aparate foto digitale. Exprimat in secunde sau fractiuni de secunda (1/100 = 0,01 secunde), acest timp de expunere se regaseste in mai toate cartile de specialitate si in toate indrumarile celor cu experienta adresate celor aflati la inceput de drum in descifrarea tainelor artei fotogafice. Shutter speed (viteza opturatorului) are ca simbol inscriptia Tv si are ca valori standard 1/60, 1/30, 1/15, 1/8, 1/4, 1/2, 1“. Aparatele foto profesionale merg pana la timpi de genul 1/2000 sau chiar mai mult. Cu toate ca aceste valori sunt standardizate, brand-urile, mai ales cele mari, au particularizat intr-o modalitate proprie aceste detalii. Pentru obtinerea unor  fotografii cat mai bune  care sa uimeasca prin profunzimea detaliilor sau sa exprime cat mai bine viziunea celui ce fotografiaza asupra subiectului fotografiei, intelegerea unor astfel de detalii este esentiala.

timpul de expunere
Timp de expunere scurt
Aparatele de fotografiat moderne au printre multe alte functii si functionalitati si setarea automata a timpului de expunere. Acest lucru este de un real folos in anumite situatii, in timp ce in altele conduce la obtinerea unor fotografii cu o claritate nu tocmai de apreciat. Rezolvarea consta in abordarea acestui aspect in modul manual. In felul acesta se va evita alegerea timpului de expunere pe baza unor logaritmi si se va lasa experienta si aprecierea personala sa decida cat timp este necesar pana ce actionarea butonului declansator va finaliza procesul.
In general, aparatele de fotografiat compacte au setata aceasta optiune a timpului de expunere in mod automat, nelasand fotografului libertatea de alegere. De aceea, ele sunt recomandate incepatorilor sau fotografilor de ocazie. Timpul de expunere scurt este folosit cu precadere pentru realizarea fotografiilor la lumina zilei, pentru fotografiile care arata miscarea rapida a unor sportivi, animale sau pasari. Timpul de expunere scurt va permite patrunderii lumini intr-o masura mai mica. Tot durata de expunere este cauza efectului numit “inghetarea” imaginii. Cum se poate banui, acest timp de expunere este recomandat pentru subiecte aflate in miscare, pentru situatii in care momentul chiar are dimensiunea unui moment, fotografia axandu-se pe forta de impact si nu pe profunzime.
Timp de expunere lung
Spre deosebire de timpul scurt de expunere sau de timpul rapid, timpul lung este cel care da profunzime imaginii, lasand toate detaliile sa se desfasoare in voie. Pentru surprinderea unui astfel de cadru se recomanda expuneri de pana la 30 de secunde, aceasta limita maximala permitand luminii sa patrunda in senzor intr-un fascicol suficient chiar si pentru cel mai intunecos cadru sau cel mai mic detaliu. Fotografierea stelelor, in general fotografia de noapte, sau a apelor curgatoare au nevoie de un timp de expunere lung. Totodata cele mai reusite efecte se obtin tot in urma unei expuneri lente. Aceste caracteristici pot fi gasite la aparate de tip DSLR sau mirorrless.

Arta fotografica, la fel ca orice alta arta, se face in primul rand cu sufletul. Daca la acest ingredient se mai adauga si o tehnica performanta, atunci castigator va fi si cel care realizeaza o fotografie si cel care o verniseaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha loading...


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


CAPTCHA Image
Reload Image