Tipuri de fotografii

Posibilitatea de a capta imagini create de lumina este practicata de ceva timp. Astazi, fotografia ia multe forme si functii. Indiferent daca sunteti un fotograf amator, un profesionist care surprinde locuri, oameni si lucruri, fotogarfia a devenit parte integranta din viata noastra, totodata dand sensul fiecarei culturi in parte.

Dupa cum bine se stie, fotografia se imparte in mai multe tipuri, genuri insa fara a exista reguli bine definite pentru a stabili din ce categorie face parte fiecare poza in parte.

fotografii in alb si negru

Unul dintre cele mai populare tip de fotografie este reprezentat de peisaj. In cadrul acestui gen sunt realizate cele mai multe fotografii. In cadrul peisajului fiecare fotograf incearca sa surprinda o anumita locatie, mai exact un loc deschis care prezinta o vedere panoramica sau doar o parte din cadrul acesteia (mare, munti, paduri, pajisti).

Pentru a realiza un peisaj, mai intai trebuie stabilit centrul acestuia, adica pe ce anume va fi focalizata fotografia si apoi se va incerca eliminarea altor elemente care ar putea distrage atentia privitorului de la ideea principala.

Chiar daca pare usor de realizat, peisajul este un tip de fotografie destul de pretentios. Pentru a-l putea realiza, un aspect important de care trebuie sa se tina cont este lumina. In functie de gradul de intensitate al acesteia viitoarea fotografie poate avea un aspect ce insufla privitorului bucurie, sau, din contra, tristete.

Un alt tip de fotografie poate la fel de des intalnit in arta fotografica este portretul. Dupa cum sugereaza si titlul, portretul reprezinta surprinderea in poza a unei persoane.

Locurile unde poate fi facut portretul sunt multe. In aer liber sau in cladiri, la lumina artificiala sau naturala, portretul reprezinta un tip de fotografie foarte permisiv.

Dificultatea realizarii portretului consta in capacitatea fotografului de a reda cat mai fidel trasaturile definitorii ale subiectului, si surprinderea acestora in asa fel incat sa scoata in evidenta esentialul.

Portretul nu inseamna doar fotografierea unei singure persoane, si acesta este de mai multe feluri. Incepand cu portretul individual, acesta mai poate fi de grup, portretul bustului si al capului.

Pentru ca o lucrare portretistica sa fie de valoare, orice fotograf trebuie sa tina cont si sa respecte anumiti factori decisivi in crearea fotografiei. Acestia sunt:

– iluminarea, tipul de lumina si modalitatea in care cade peste persoana in cauza este un factor important;

– expresia fetei celui iluminat, se poate modela in functie de ceea ce isi doreste fotograful sa exprime sau poate sa fie spontan;

– legatura dintre fundal si persoana care urmeaza sa fie fotografiata, daca accentul trebuie sa cada pe individ, atunci decorul, fundalul trebuie sa fie cat mai putin invaziv;

– tipul de aparat foto si proprietatile avute;

– procesul de developare.

Fotografia de arhitectura reprezinta un alt tip de fotogarfie. Este aplicata pentru a surprinde detaliile existente in anumite cladiri. Rolul fotogarfului este acela de a reda privitorului ideea de baza a arhitectului. Pentru ca aceste detalii sa fie scoase in evidenta lumina trebuie sa fie una puternica, chiar naturala. In cele mai multe fotografii ce surprind piese de arhitectura veti observa ca subiectul este fotografiat din fata si poate chiar o laterala fiind surprinsa in aceeasi imagine, in acest fel nu sunt trecute cu vedere detalii importante. Orientarea se face in functie de partea esentiala a cladirii adica cea care da caracteristicile locatiei respective.

Cladiri cu arhitectura unica

Social tagging: > > >

Leave a Reply

Captcha loading...


CAPTCHA Image
Reload Image