Milioane de ani de istorie, economie, politica si traditii au dus la dezvoltarea a tot atat de multe limbi si culturi asiatice distincte, dar si a nenumarate bucatarii, fiecare cu specificul ei. Antropologi si istorici au ajuns la concluzia ca pentru a descrie cel mai bine bucataria asiatica, aceasta trebuie clasificata in functie de zone, mai exact, tinand cont de principalele culturi asiatice. Plecand de la aceasta premisa vom regasi bucataria de nord-est, caracterizata prin influente chinezesti si japoneze, bucataria de sud-est in cadrul careia se ragesesc accente din Malaysia si Thailanda, precum si preparate din bucataria de sud-vest ce se caracterizeaza prin influente indiene, persane si arabe.
Bucataria Asiei de Nord-Est
Bucataria din Nord-Estul Asiei este puternic influentata de caracteristici ale bucatariilor chinezesti, japoneze si coreene. Produsele gatite in aceste culturi de cele mai multe ori sunt asociate cu traditiile religioase si jertfele simbolice aduse cultului stramosilor. Carnea de diferite tipuri, legumele si mirodeniile sunt privite drept medicamente ce ajuta in obtinerea unei fericiri emotionale si a unei vieti de lunga durata.
Grasimile, uleiurile si sosurile reprezinta fundamentul pentru gatit, cea mai folosita ustensila de bucatarie folosita fiind wok-ul. In zonele temperate, unde exista culturi abundente si si foarte variate, bucataria se bazeaza pe preparate ceva mai elaborate. In regiunile mai reci, mai aproape de zonele nordice ingredientele proaspete au fost inlocuite cu cele conservate deoarece se pot pastra o perioada de timp mai lunga, alaturi de diferite uleiuri aromate si usturoi.
In Japonia, tempura in ulei vegetal este un preparat foarte popular, in timp ce pestele crud este folosit sub forma de sushi.
Bucataria coreeana este centrata pe grill si condimente iuti. Sosul de soia este folosit aproape pentru orice preparat.
China este populara pentru consumul mare de ceaiuri Ceaiul verde se afla in fruntea topului, urmat indeaproape de cel negru, alb, oolong si lei cha.
Bucataria Asiei de Sud-Est
Bucataria din aceasta zona subliniaza aromele discrete a mirodeniilor si condimentelor cum ar fi busuiocul, coriandrul, menta si sucurile de citrice. In aceasta regiune regasim bucatari specifice, Malaezia, Singapore, Thailanda, Vietnam, Cambogia, Laos si Brunei sunt denumiri de state care desemneaza si numele unor vechi traditii culinare reunite sub denumirea generica de bucatarii. Orezul brun sau alb, cu bob rotund sau lung sau taieteii sunt ingredientele care se regasesc pe fiecare masa, fiind preparate prin fierbere, prajire sau la aburi.
Aici sosul de soia este inlocuit cu cel de peste, precum si galangal, iarba de lamaie si tamarind, iar celebrul curry se prepara utilizand lapte de nuca de cocos.
Ceaiurile verzi sunt populare in aceasta zona, o astfel de bautura fiind cha-yeni, un ceai inchis la culoare si picant.
Bucataria Asiei de Sud-Vest
Bucataria din Sud-Vestul Asiei isi are radacinile in cea persana la care se adauga influente arabe. Lipii, kebab si produse lactate (branzeturi, iaurturi si unt) sunt comune de-a lungul acestor regiuni.
Printre culturile importante din sud-vest le regasim pe cele de piper (negru, rosu, alb) ardei iute, cuisoare si alte mirodenii puternice. Fasolea sub diferite forme este frecvent folosita. Chapati, o lipie facuta din garu sau orz este consumata alaturi de orez.
Ca si in bucataria de sud-est, si aici curry este important fiind utilizat impreuna cu preparate pe baza de iaurt.
Lasi este o bautura importanata de-a lungul zonei de sud-vest. Este compusa din lapte de capra fermentat si diverese frunze de ceai si condimente.
Ustensile de bucatarie
Cele mai frecvente instrumente de gatit din intreg continentul sunt wok-ul, satarul pentru taiat si betisoarele. Cu aceste instrumente aproape orice poate fi gatit. Wok-ul avand forma specifica poate oferi diferite tipuri de temperaturi de fierbere, anuland necesitatea unor tigai multiple. Cu satarul se pot toca fosrte usor ingredientele, iar betisoarele functioneaza ca un clestisor in momentul in care masa este servita.